Svet

Borelj: Osuđujem nasilje na KiM, dijalog mora biti nastavljen

Borelj je rekao da je juče u Slovačkoj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odigra svoju ulogu u smirivanju krize
Borelj: Osuđujem nasilje na KiM, dijalog mora biti nastavljenGetty © Pool / Pool

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da se nasilje na KiM mora osuditi, dodavši da će nastaviti da razgovara sa uključenim stranama. Borelj nije precizirao o kojem nasilju konkretno misli, ali nijedan zapadni političar nije osudio pucanje na nenaoružane Srbe u Zvečanu, postavljanje snajperiste u zgradu lokalne samouprave i brutalnu upotrebu sile od strane Kfora.   

On je na marginama Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu rekao da je juče u Slovačkoj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odigra svoju ulogu u smirivanju krize, prenosi Rojters.

Kako je naveo, nada se da će istu poruku preneti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Moldaviji.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je na Samit Evropske političke zajednice, gde je novinarima rekao da ga očekuju teški sastanci, ali da je važno da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost.

Kako je naglasio, važno je da ljudi razumeju da 3,4 odsto glasova nisu legitimni, te da ne mogu da nameću svoju volju i maltretiraju narod.

image