Svet

Kina pozdravlja spremnost Venecuele da se pridruži BRIKS-u

Uloga bloka je sve važnija za ekonomije u razvoju, posebno u vreme kada se rasplamsavaju geopolitički sukobi, a globalna ekonomija je oslabljena, primećuje kineski ekonomski analitičar Džang Hong
Kina pozdravlja spremnost Venecuele da se pridruži BRIKS-uwww.globallookpress.com © IMAGO/Ton Molina

Kina se uvek zalagala da BRIKS bude otvoren i inkluzivan mehanizam i podržava proces proširenja ove grupe, rekao je u sredu Mao Ning, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, posebno pozdravljajući spremnost Venecuele da se pridruži ovom bloku, prenosi "Global tajms".

"Želimo da se što više partnera, i to što pre, pridruže porodici BRIKS-a", rekao je Mao na konferenciji za novinare održanoj u Pekingu. Ova izjava je usledila neposredno nakon što je predsednik Venecuele Nikolas Maduro 29. maja rekao da je njegova zemlja zainteresovana za pridruživanje BRIKS-u.

"Ako nas pitaju da li Venecuela želi da bude deo BRIKS-a u budućnosti - da, mi želimo da budemo skromni deo BRIKS-a i da idemo u korak sa promenljivom geopolitičkom situacijom", izjavio je Maduro na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim brazilskim kolegom Inasijom Lulom da Silvom.

Mao je napomenuo da je BRIKS važna platforma za saradnju zemalja u razvoju i da je posvećen održavanju multilateralizma, aktivnom promovisanju reforme globalnog sistema upravljanja i jačanju zastupljenosti zemalja u razvoju.

I brazilski predsednik izrazio je podršku Venecueli da se pridruži BRIKS-u, napominjući da će BRIKS razmotriti zahteve još "nekoliko zemalja" za pridruživanje grupi kasnije ove godine, na samitu u Južnoj Africi.

U oktobru prošle godine, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da su lideri BRIKS-a postigli konsenzus o proširenju BRIKS-a. Vang je napomenuo da će Kina raditi sa drugim članicama BRIKS-a na zajedničkom unapređenju procesa proširenja kako bi se BRIKS-u pridružilo što više zemalja.

"Uloga bloka je sve važnija za velike ekonomije u razvoju, koje su relativno ranjive na spoljne udare, posebno u vreme kada se rasplamsavaju geopolitički sukobi, kada su globalni lanci snabdevanja fragmentisani, a globalna ekonomija je oslabljena", rekao je za "Global tajms" makroekonomski analitičar Džang Hong.

Nova razvojna "BRIKS" banka

Finansijska saradnja članica bloka postaje sve intenzivnija u okviru Nove razvojne banke (NDB), poznate i kao "BRIKS banka". NDB doživljava kontinuiranu ekspanziju, jer služi kao dopuna trenutnom globalnom finansijskom sistemu, koji je monopolizovan od zapadnih zemalja i nudi samo ograničenu pomoć privredama u razvoju.

NBD je u utorak i sredu održala svoj osmi godišnji sastanak u Šangaju, na temu "Oblikovanje nove ere za globalni razvoj". Eksperti i zvaničnici, koji su prisustvovali ovom događaju, rekli su da bi NDB trebalo da diverzifikuje svoje kanale finansiranja, što će pomoći u pokretanju globalnog ekonomskog rasta.

NDB je osnovana u julu 2015. godine, sa sedištem u Šangaju, radi mobilisanja resursa za infrastrukturne i projekte održivog razvoja na tržištima zemlja u razvoju.

Banka je u poslednjih nekoliko godina na listu članica dodala Bangladeš, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Urugvaj, a trenutno je u pregovorima sa Saudijskom Arabijom.

image