Velika Britanija: LGBT vojnici otpuštani, maltretirani i zatvarani

Mnogi zaposleni u britanskoj vojsci bili su primorani da piju lekove i da razgovaraju sa psihijatrima, a većina LGBT veterana je, nakon tog tretmana, iskusila siromaštvo, beskućništvo i psihičke teškoće

Više od 100 britanskih veterana, koji su pripadnici LGBT zajednice, prvi put su opisali na koji način su "homofobični propisi" u vojsci uticali na njihovo mentalno zdravlje i finansije.

Istraživanje Univerziteta Nortambrija i vojne LGBT dobrotvorne organizacije "Fajting vit prajd" (Borba sa ponosom), pokazalo je da je na hiljade zaposlenih u britanskoj vojsci bilo suočeno sa otpuštanjem, gubitkom penzije, pa čak i zatvaranjem, kao i invazivnim medicinskim pregledima do januara 2000. godine, piše londonski "Tajms".

Mnogi su bili primorani da piju lekove i da razgovaraju sa psihijatrima, a većina LGBT veterana je, nakon toga, iskusila siromaštvo, beskućništvo i psihičke teškoće, prenosi Tanjug.

U zaključcima istraživanja se navodi da je 82 procenta ispitanika bilo podvrgnuto istragama, dok 72 odsto njih smatra da su bili oklevetani i "tretirani kao kriminalci".

Proces otpuštanja uključivao je ispitivanje od strane Odeljenja za specijalne istrage vojne policije (SIB).

"Tokom čitavog procesa bio sam potpuno sam, bez ikakvog predstavnika. Nije mi rečeno šta se dešava i zbog čega. Najgori deo procesa je bio nenajavljeni sastanak sa SIB-om u zatvorskoj ćeliji", rekao je jedan veteran čije ime nije objavljeno.

On je naveo da su mu u jednom medicinskom centru inspektori rekli da mora da ide na lekarski pregled jer su mislili da je gej.

Drugi ispitanici su rekli da su bili primorani da uzimaju lekove kako bi se promenilo njihovo "gej ponašanje", kao i da su bili podvrgnuti intenzivnoj psihijatrijskoj proceni.

Trevor Skingl, koji se pridružio vojsci kada je imao 17 godina, izjavio je da je pokušao da se ubije tokom službe jer se umorio od skrivanja svoje seksualnosti.

"Posle dve godine provedene u rezervnom sastavu, poslao sam pismo od psihologa koji potvrđuje da sam gej, nakon čeg sam dobio pismo od Ministarstva odbrane u kome je pisalo: 'Vaša služba je prekinuta na dan ovog pisma'", izjavio je Skingl.

Još jedan anonimni ispitanik rekao je da su ga viši oficiri naterali da svojoj majci kaže da je gej.

"Pozvali su moju majku da mi kažu da sam otpušten nakon što sam joj rekao da odlazim svojom voljom", rekao je on.

Iz organizacije "Fajting vit prajd" procenjuju da su životi između 2.000 i 5.000 veterana bili ozbiljno ugroženi politikom "zabrane homoseksualaca", dodajući da mnogi i dalje imaju krivični dosije zbog njihove seksualne orijentacije.

Organizacija traži izvinjenje od premijera, brisanje krivičnih dosijea i odštetu za LGBT veterane od 100.000 funti po osobi.

Iz britanske vlade saopštili su da su ponosni na svoje LGBT+ veterane, kao i da su zahvalni na njihovoj službi u odbrani Ujedinjenog Kraljevstva.

Dodali su da je završena nezavisna revizija, kao i da je izveštaj podnet vladi.

"Pažljivo ćemo razmotriti nalaze i odgovoriti na vreme", naveli su iz vlade.