Evropski poslanici spremni da pogaze demokratiju, samo da spreče Mađarsku da predsedava Savetom EU

Svakih šest meseci, druga zemlja EU ima rotirajuće predsedavanje, što joj daje određeni prostor da utiče na šire politike širom EU, a pojedini poslanici pokušavaju da u tome spreče Mađarsku

Mađarsko predsedavanje Evropskoj uniji planirano je za sledeću godinu, ali su poslanici Evropskog parlamenta izneli niz strategija koje bi, ako se primene, mogle da oslabe, ako ne i potpuno upropaste to predsedavanje.

Očekuje se da će Evropski parlament ove nedelje glasati o neobavezujućoj rezoluciji kojom se dovodi u pitanje sposobnost Budimpešte da uspešno predsedava Savetom u drugoj polovini 2024.

Svakih šest meseci, druga zemlja EU ima rotirajuće predsedavanje, što joj daje određeni prostor da utiče na šire politike širom EU.

"Vreme je da počnemo da igramo tvrdoglavo", rekla je holandska poslanica Sofi in`t Veld na konferenciji za novinare sa još četiri poslanika iz različitih političkih grupa, koji su napisali predlog parlamentu.

Predlog uključuje načine da se saradnja "svede na minimum" tokom mađarskog predsedavanja, objasnila je ona.

Poslaničke primedbe su usledile pošto nema dovoljno entuzijazma nacionalnih vlada okupljenih u Savetu EU da blokiraju Budimpeštu da preuzme predsedavanje.

Evropski parlamentarci su oprezni da bi Mađarska mogla da iskoristi šestomesečni mandat za promovisanje politika koje su "u suprotnosti sa vrednostima EU" u osetljivom trenutku, neposredno nakon održavanja evropskih izbora u junu i kada se ključni poslovi dele u institucijama EU.

Nacrtom teksta parlamenta, koji je danas na dnevnom redu, traži se od Saveta da pronađe odgovarajuće rešenje ili se u suprotnom suoči sa odgovarajućim merama parlamenta.

Mađarska ministarka pravde Judit Varga odbacila je pritisak parlamenta kao besmislicu i optužila skupštinu da ignoriše demokratiju.

"Ovde Evropski parlament nema nikakvu ulogu – postoji jednoglasna rezolucija Saveta već dugi niz godina, koja čini poredak predsedavanja", rekla je Varga novinarima u utorak u Briselu.

Čak su i primarni autori predloga parlamenta priznali da ne postoji očigledan pravni put da se zaustavi predsedavanje.

"Na nama je da sada smislimo šta možemo da uradimo u vezi sa ovim predsedništvom", rekla je Gvendolin Delbos-Korfild, francuska poslanica Zelenih, koja je pomogla u pisanju rezolucije.

"Zvanični tekstovi iz ugovora ne govore mnogo o tome šta možemo, a šta ne možemo. Čak ni stručnjaci sa kojima sam se konsultovala nisu baš jasni šta se može učiniti", priznala je ona na istoj konferenciji za novinare u sredu.