Svet

Erdogan odustao od samita u Kišinjevu

Turski lider, koji tek što je osvojio još jedan predsedničk mandat, neće otputovati u Moldaviju na jednodnevni samit, tvrde tri zvaničnika uključena u pripreme
Erdogan odustao od samita u Kišinjevu© ТАНЈУГ/AP Photo/Ali Unal

Veliki skup evropskih lidera u Kišinjevu je pretrpeo prvu veliku štetu, jer se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan povukao u poslednjem trenutku, piše "Politiko".

Turski lider, koji tek što je osvojio još jedan predsedničk mandat, neće otputovati u Moldaviju na jednodnevni samit, tvrde tri zvaničnika uključena u pripreme. 

Takozvana Evropska politička zajednica (EPC), novi format pokrenut nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba, trebalo bi da okupi više od 40 evropskih lidera, uključujući svih 27 zemalja EU, kao i zemlje koje nisu članice EU poput Velike Britanije i Turske, i zemlje Zapadnog Balkana.  

Skup, koji se održava u zamku i vinariji 35 kilometara izvan Kišinjeva, glavnog grada Moldavije, drugi je samit EPC, nakon inauguracionog sastanka održanog u Pragu prošlog oktobra. 

Erdogan je prisustvovao tom samitu u češkoj prestonici, ali se sukobio sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom tokom večere na kraju samita. 

Erdogan, koji je dominirao turskom politikom dve decenije, pobedio je na predsedničkim izborima u nedelju, uprkos jakom rezultatu koalicije opozicionih partija. 

Očekuje se da će 69-godišnji lider objaviti novi kabinet u petak, a inauguracija je zakazana za sledeći dan.

image