Australijski vojnik izgubio spor sa novinama: Izveštaji o ratnim zločinima u Avganistanu su tačni

Talibani koji su se vratili na vlast u Avganistanu 2021. poručili su da su incidenti koje je istraživao australijski sud samo "mali deo" mnogih zločina koji su se dogodili tokom dvadesetogodišnjeg rata

Jedan od najodlikovanijih živih vojnika Australije Ben Roberts-Smit izgubio je sudski postupak za klevetu protiv tri lokalna novinska lista koja su ga optužila za ratne zločine u Avganistanu.

Ben Roberts-Smit, bivši pripadnik elitnog australijskog puka Specijalne vazdušne službe (SAS), tužio je tri lista - "Sidnej Morning Herald" , "Ejdž" i "Kanbera Tajms" - zbog izveštaja objavljenih 2018. u kojima se navodi da je umešan u nezakonito ubistvo šest nenaoružanih zatvorenika u Avganistanu, piše "Dojče vele".

To je bilo prvi put u istoriji da je sud ocenjivao tvrdnje o navodnim ratnim zločinima australijskih snaga u građanskoj parnici.

Australijski sud je odbacio slučaj rekavši da su novine mnoge od svojih tvrdnji potkrepile kao "suštinski tačne".

Talibani koji su se vratili na vlast u Avganistanu 2021. poručili su da su incidenti koje je istraživao australijski sud samo "mali deo" mnogih zločina koji su se dogodili tokom dvadesetogodišnjeg rata.

Novinska agencija Rojters citirala je njihovog portparola Bilala Karimija koji je rekao da su strane snage počinile "nebrojene zločine" tokom rata, te da oni ne veruju da će bilo koji sud na globalnom nivou ispratiti sve zločine.

SAD zabrinute zbog ukaljanog imidža SAS-a

Četvorogodišnja istraga, poznata kao "Breretonov izveštaj", otkrila je 2020. godine da su australijske specijalne snage navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Avganistanu.

Australijska policija je u martu podigla optužnicu protiv prvog veterana u vezi sa navodnim ubistvom u Avganistanu, nakon Breretonove istrage koja je identifikovala potencijalno nezakonito ponašanje 19 vojnika australijskih specijalnih snaga tokom sukoba. 

Oliver Šulc, bivši pripadnik SAS-a, suočio se sa optužbom za ubistvo zbog osobe ubijene u avganistanskoj provinciji Uruzgan 2012. godine.

Australijska policija, u saradnji sa Kancelarijom specijalnog istražitelja osnovanom 2021. godine, aktivno radi na slučajevima protiv elitnih trupa SAS i Komando puka koji su služili u Avganistanu od 2005. do 2016. godine.

Tokom 20 godina, više od 39.000 australijskih vojnika služilo je u Avganistanu sve do povlačenja 2021. godine, sa ukupno 41 žrtvom tokom misije.

Sjedinjene Američke Države su ranije upozorile da bi optužbe za ratne zločine nad australijskim vojnicima u Avganistanu mogle da ometaju saradnju sa australijskim SAS-om. 

General Angus Kembel, načelnik australijskih odbrambenih snaga, otkrio je da je u martu 2021. dobio pismo od američkog vojnog atašea u Kanberi, u kojem se sugeriše da je elitni SAS možda "ukaljan" optužbama za ratne zločine istaknutim u Breretonovom izveštaju.  

Izveštaj je sadržao "verodostojne informacije" koje ukazuju na to da su australijski vojnici protivpravno ubili 39 avganistanskih zatvorenika i civila, navodi se u pismu američkog atašea. 

On je takođe upozorio da bi ovi navodi mogli da pokrenu primenu američkog zakona koji zabranjuje vojnu saradnju sa jedinicama povezanim sa teškim kršenjima ljudskih prava.