Svet

Prodavnica čokolade, ljubavni film, hotel: Gde su nestale milijarde dolara klimatskih investicija

Više od dve milijarde evra namenjenih borbi protiv klimatskih promena potrošeno na druge projekte
Prodavnica čokolade, ljubavni film, hotel: Gde su nestale milijarde dolara klimatskih investicijaGetty © Sean Gallup / Staff

Istraživanje agencije Rojters otkrilo je da su neke zemlje iskoristile novac namenjen borbi protiv klimatskih promena u svrhe koje nemaju mnogo veze sa ekološkim ciljevima.

Italija je tim novcem pomogla malom proizvođaču da otvori prodavnice čokolade i sladoleda u Aziji, SAD su podržale proširenje luksuznog hotela na obalama Haitija, Belgija je finansirala ljubavni film koji se odigrava u amazonskoj prašumi, a Japan ulaže novac u novu termoelektranu u Bangladešu i proširenje aerodroma u Egiptu, prenosi Tanjug pisanje Rojtersa.

Ukupna vrednost ovih pet projekata je 2,43 milijarde evra, a pomenute četiri zemlje ih računaju kao "klimatske investicije" koje treba da pomognu državama u razvoju da se smanje štetne emisije i adaptiraju se na globalni rast temeperature.

Smisao ovih investicija je upitna, ali pomenute zemlje nisu prekršile nikakva pravila, pošto ona - ne postoje.

Sekretarijat Ujedinjenih nacija za klimatske promene je rekao Rojtersu da zemlje same odlučuju o tome da li će uvest zajedničke standarde.

Ovo je "Divlji zapad finansija", smatra podsekretar filipinskog Ministarstva za finansije Mark Džoven, koji zastupa svoju zemlju u UN prilikom razgovora o klimi.

"U suštini, sve što se nazove klimatskom investicijom je klimatska investicija", rekao je on.
Mnogi pozivaju na jasnija pravila o tome šta jeste, a šta nije investicija u ekologiju i borbu protiv klimatskih promena, ali rešenje još nije na vidiku, smatra britanska agencija.

image