SAD ne mogu da pronađu saveznike za intervenciju na Haitiju

Amerikanci žele da pošalju međunarodne snage na karipsko ostvo, ali ne i da sami učestvuju u tome

Sjedinjene Američke Države nisu uspele da ubede nijednog od svojih saveznika da preuzme vođstvo međunarodne vojne intervencije na Haitiju, preneo je "Majami Herald". Administracija predsednika Džozefa Bajdena nije spremna da pošalje trupe u ovu karipsku državu, manje od dve nedelje pre izuzetno važnih međuizbora za američki Kongres.

Zvaničnici u Vašingtonu, navodno, razmatraju da odustanu od predloga rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na slanje multinacionalnih "snaga za brzo delovanje" na Haiti, pošto ni jedna država do sada nije pristala da pošalje trupe, tvrde anonimni izvori "Heralda". Francuska, Kanada i Brazil samo su neke od zemalja koje su odbile da pošalju svoje vojne snage na ovo karipsko ostrvo.

Podršku slanju međunarodnih snaga na Haiti dao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji je pozvao međunarodnu zajendicu da u saradnji sa haićanskim vlastima uspostavi "snage za brzo delovanje" kako bi se savladale naoružane bande i uspostavila kontrola nad najvažnijim lukama i putevima.

Američki plan je bio da ubedi druge zemlje da pošalju svoje trupe na Haiti, koje bi oni obučavali i pomogli slanjem neophodne opreme. Američki saveznici nisu zadovoljni činjenicom da Vašington nije spreman da pošalje sopstvene trupe, piše američki list, a neke države članice Saveta bezbednosti UN tražile su da se napravi detaljan plan akcije pre nego što se o rezoluciji bude glasalo.

Najmanje dve članice ovog tela, Rusija i Kina, izrazile su zabrinutost zbog predložene intervencije.

"Mešanje u političke procese na Haitiju, dovođenje ove države pod kontrolu poznatih regionalnih igrača, koji smatraju američki kontinent svojim dvorištem, je neprihvatljivo", izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Podoljak prošle nedelje.

Grupa naoružanih bandi, poznata i kao G9, blokirala je glavni terminal za uvoz nafte na Haitiju punih sedam nedelja, što je dovelo do nestašica goriva i hrane. Lider ove grupe Džimi Šerizije, poznatiji kao "Roštilj", kritikovao je raniju odluku vlade da ukine subvencije na gorivo za koju tvrdi da je "oštetila narod na Haitiju". Kriminalne bande na Haitiju ojačale su nakon ubistva tamošnjeg predsednika Žovnela Moizea u julu prošle godine.

Bande su poslednjih meseci preuzele kontrolu nad delovima prestonice Port o Prensa i njegove okoline, a početkom oktobra humanitarna kriza dodatno je otežana izbijanjem epidemije kolere.

Ranije ovog meseca, haićanski premijer Ariel Anri i osamnaest članova njegovog kabineta zatražili su razmeštanje stranih trupa u svojoj državi kako bi se obuzdale bande i ponovo uspostavilo nesmetano snabdevanje hranom, gorivom i vodom. Demonstranti su blokirali puteve, besni zbog porasta cena goriva, i traže Anrijevu ostavku.

Haiti, država od oko 11 miliona stanovnika koja se nalazi na karipskom ostrvu Hispanola, najsiromašnija je zemlja u zapadnoj hemisferi.