"Politiko": Američka administracija besna na svog ambasadora u Južnoj Africi zbog komentara o Rusiji

Ambasador Ruben Brigeti naišao je na oštre kritike svojih nadređenih zbog svog dugačkog jezika o Rusiji

Bajdenova administracija je besna na svog ambasadora u Južnoafričkoj Republici i pokušava da spase svoje bilateralne odnose sa tom zemljom nakon što je američki ambasador izjavio da je brod pun oružja iz te zemlje otplovio za Rusiju, prenosi "Politiko".

Ambasador Ruben Brigeti to je izjavio pre tri nedelje, kada je rekao i da bi "mogao da se kladi u svoj život da je tako". On je dodao da Južnoafrička Republika iskazuje "sraman" antiamerikanizam, a u pitanje je doveo i neutralan status te države.

U pitanju su šokantne tvrdnje američkog zvaničnika u zemlji u koju SAD pokušavaju da privuku u svojim pokušajima da izoluju Rusiju, ocenjuje "Politiko".

Brigetijeve akcije osokolile su one koji smatraju da bi smatraju da bi SAD trebalo da budu "iskrenije po pitanju skretanja Južne Afrike prema Rusiji", među kojima se nalazi i nekoliko senatora.

Ipak, mnogi američki zvaničnici koji su govorili za "Politiko" smatraju da su njegove tvrdnje bile preterane i da bi dugoročno mogle da budu štetne po američke interese.

U javnosti, američka administracija pokušava da u svom odgovoru balansira između umirivanja južnoafričkih vlasti i "čuvanja leđa" sopstvenom ambasadoru. 

Zvaničnici koji su govorili za "Politiko", pak, tvrde da se mnogi od njih nisu zadovoljni Brigetijevim potezima i izjavama.

Američki ambasador nije imao dozvolu nadređenih ta kaže to što je rekao, potvrdila su dva neimenovana američka zvaničnika. On je takođe "napumpao" informacije za koje u Americi znaju da su sigurno tačne, navodi "Politiko".

"Kao vlada možemo da stanemo iza izjava koje smo javno iznosili. Ono što je on rekao daleko je više od toga", rekao je jedan visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Incident je pokazao koliko truda Sjedinjene Države ulažu u pokušaje da ubede zemlje koje su zauzele neutralan stav po pitanju sukoba u Ukrajini privuku na svoju stranu.

Južna Afrika je u tom smislu ključan igrač zato što je "de fakto lider podsaharske Afrike", dodao je još jedan američki zvaničnik. "Ne mislim da su nam 'neophodni', ali ne bi bilo pametno imati ih kao neprijatelje", dodao je.

"Politiko" nije objavio identitete zvaničnika sa kojima je razgovarao kako bi oni mogli otvoreno da govore o svojim saznanjima.

Tenzije u odnosima SAD i Južnoafričke Republike počele su da rastu prošle godine, kada se ruski broj "Lejdi M" zaputio ka južnoafričkoj pomorskoj bazi u Sajmons Taunu. Vašington je od Pretorije tražio da mu ne dozvoli da se usidri, zato što se taj brod nalazi pod američkim sankcijama, što su Južnoafrikanci odbili.

Južnoafrikanci su tvrdili da je brod prevozio isporuku naoružanja koje je od Rusije kupljeno ranije.

"Njujork tajms" je u februaru objavio da je "američki zvaničnik u Južnoj Africi rekao da američka vlada veruje da su na ruski brod možda bili utovareni municija i raketno gorivo koje bi Rusija mogla da upotrebi u ratu u Ukrajini".

Brigeti je slične tvrdnje izneo 11. maja.

"Naoružavanje Rusije od strane Južne Afrike brodom koji je pristao u Sajmons Taun je suštinski neprihvatljivo", rekao je on. "Uvereni smo da je oružje utovareno na taj brod, i ja bih se kladio u svoj život na tačnost te tvrdnje."

Ministarska spoljnih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor je Brigetija pozvala na razgovor, dok je vlada te zemlje potvrdila da se on izvinio.

Incident još uvek odjekuje širom Južne Afrike, Vašingtona, ali i čitavog afričkog kontinenta, delimično zato što je Brigeti istakao "veze između Južne Afrike i Rusije o kojima Bajdenova administracija ne želi da razgovara u javnosti", navodi "Politiko".

"Car je go, a Ruben (Brigeti) je igrao ulogu dečaka koji glasno viknuo ono što ljudi odbijaju da vide svojim očima", rekao je bivši američki diplomata koji je blisko sarađivao sa američkim ambasadorom u Južnoafričkoj Republici.

Među zemljama u razvoju koje su pokušale da održe dobre veze i sa Vašingtonom i sa Moskvom usred rata u Ukrajini, Južna Afrika je po mnogo čemu jedinstvena.

Mnogi južnoafrički lideri imaju dugogodišnje veze sa Rusijom još iz vremena Sovjetskog Saveza, i nisu zaboravili da je ona podržala pokret protiv aparthejda mnogo pre nego što su to učinile SAD.

To znači da mnogi južnoafrički zvaničnici, posebno oni iz vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa, saradnji sa Amerikancima pristupaju sa nepoverenjem.

Rusija i Južnoafrička Republika sarađuju u okviru formata BRIKS, a ranije ove godine su, zajedno sa Kinom, organizovali i pomorske vojne vežbe.

Mnogi u Americi smatraju da Vašington ne pritiska Pretoriju dovoljno i zameraju to što ne zahteva od nje da se distancira od Rusije, piše "Politiko" i podseća, primera radi, da je Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju kojom se osuđuje pomorska vojna vežba Rusije, Kine i JAR.

Otkako je Brigeti javno izneo svoje tvrdnje, južnoafrički zvaničnici su slali pomešane signale o statusu istrage.

U nekim trenucima govorili su da nemaju dokaza o transferu oružja na "Lejdi R", ili barem da nemaju dokaze o vladinoj ulozi. Jedan južnoafrički diplomata rekao je da je njegova vlada počela da istražuje slučaj "Lejdi R" pre izjave američkog ambasadora, dok je predsednik Siril Ramafosa u nedelju rekao da je imenovao nezavisno veće koje će voditi istragu.

"Naš predsednik i vlada u celini nikada nisu olako shvatili ovu stvar", rekao je južnoafrički diplomata.