Svet

Brod pod ruskom zastavom prvi put istražuje Severni tok

Švedska je omogućila istragu, dok se na odgovor Danske još čeka
Brod pod ruskom zastavom prvi put istražuje Severni tok

Brod pod ruskom zastavom, koji koristi kompanija "Nord Strim AG", operater gasovoda Severni tok 1, prvi put sprovodi istragu u oblasti Baltičkog mora u kojoj je došlo do eksplozija na gasovodu, potvrđeno je Rojtersu iz švedske mornarice.

"U ovom trenutku delimo isti prostor i komuniciramo jedni sa drugima. Iz kompanije su pre izvesnog vremena izrazili želju da izvrše uviđaj na mestu eksplozije. Da bi uradili podvodno snimanje, nije potrebna nikakva naša dozvola", rekao je portparol švedske mornarice za Rojters.

Brod će biti spreman za početak podvodnog istraživanja u roku od 24 sata, saopštili su iz kompanije "Nord Strim AG".

"Prema sadašnjim procenama, ispitivanje će trajati od tri do pet dana", navodi se u saopštenju kompanije operatera.

Na odluku danskih vlasti da se pregleda gasovod u vodama te zemlje još uvek se čeka, navodi se u saopštenju "Nord Strim AG".

I Švedska i Danska zaključile su da su curenja Severnog toka, na četiri mesta, bila uzrokovana eksplozijama krajem prošlog meseca, ali nisu navele ko bi mogao biti odgovoran. Svetski lideri su to nazvali činom sabotaže.

Švedski tužioci i policija ranije ovog meseca završili su istragu na mestu zločina, ali je mornarica te nordijske zemlje u sredu saopštila da će sprovesti sopstvenu istragu.

Curenja gasa dogodila su se 26. septembra istovremeno na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – Severni tok 1 i Severni tok 2.  Operater Severnog toka, "Nord Stream AG" saopštio je da je vanredno stanje na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke. 

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin nazvao je eksploziju na gasovodima aktom međunarodnog terorizma.

"Nema sumnje da su eksplozije Severnog toka akt međunarodnog terorizma. Moguće je popraviti Severne tokove, ali to će imati smisla samo ako nastave da rade i budu bezbedni", rekao je Putin u obraćanju nakon eksplozija.

Generalno tužilaštvo Ruske Federacije pokrenulo je istražni postupak za akt međunarodnog terorizma nakon oštećenja gasovoda Severni tok.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu, ali neće saopštavati rezultate istrage dok ne dobiju neosporne dokaze.

image