Svet

Francuski parlament usvojio izveštaj o navodnim vezama Rusije sa strankom Marin Le Pen

U dokumentu se ističe da je Nacionalno okupljanje jedinstveno po svojoj ideološkoj bliskosti ruskom režimu i finansijskim vezama koje će biti predmet dalje analize
Francuski parlament usvojio izveštaj o navodnim vezama Rusije sa strankom Marin Le Penwww.globallookpress.com © Alexis Sciard

Liderka Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen ocenila je da je skupštinski izveštaj istražne komisije o stranom mešanju, koji je procurio u javnost, "nepošten i potpuno ispolitizovan", prenosi "Frans info".

Ona je ocenila da se radi o "političkom procesu", iako je komisija nastala na inicijativu njene stranke. Cilj je bio da se odgovori na optužbe o navodnom ruskom uticaju koje su pokrenuli Emanuel Makron i drugi politički protivnici RN, tako što će se istraga proširiti "na sve političke partije i sve potencijalne uticaje".

Izveštaj je usvojen sa 11 glasova za, pet protiv i dva uzdržana, saznaje "Frans info".

U njemu se navodi da glavne pretnje od "stranog mešanja" dolaze iz Rusije, Kine, Irana, Maroka, Katara i Turske. Zatim se ističe da je "Nacionalno okupljanje jedinstveno po svojoj ideološkoj bliskosti ruskom režimu i finansijskim vezama koje će biti predmet dalje analize".

Pominju se i veze između Rusije i istaknutih pojedinaca RN kao što su Tijeri Marijani i Ejmerik Šoprad. Za Šoprada, koji je bio poslanik RN od 2014. do 2019. navodi se da je "nesumnjivo igrao ključnu ulogu u izgradnji veza između Nacionalnog fronta i nekih ljudi bliskih Putinu“.

U izveštaju se citiraju reči evroposlanice i nekadašnje ministarke za evropska pitanja Natali Luazo koja je pred istražnom komisijom rekla da uticaj Moskve u Francuskoj, kao i drugde u Evropi, širi ekstremna desnica.

"Ova veza se posebno objašnjava snažnom bliskošću stavova sa ruskim vlastima o određenom broju političkih vrednosti i geopolitičkih pitanja", komentariše se u izveštaju, ali se podseća i na rusofilske pozicije Žan-Mari Le Pena, oca aktuelne liderke RN. 

Klevetničke kampanje

Izveštaj naglašava "česte" kontakte članova RN i ruskih zvaničnika.

Navode se i ranije izjave Marin le Pen o Rusiji, u kojima je govorila da deli "zajedničke vrednosti" sa Rusima i da je "možda jedina u Francuskoj koja brani Rusiju". Osim toga, ona je u nekoliko navrata branila pripajanje Krima Rusiji, što se u izveštaju ocenjuje kao "vidno cenjeno u Moskvi".

U izveštaju se pominju dve vrste podrške RN Putinovoj Rusiji: putovanja i glasanje u Evropskom parlamentu. Tako se ističe da je Marin Le Pen posetila Moskvu "najmanje četiri puta: 2013, 2014, 2015. i 2017. godine".

Zatim se podseća na brojna putovanja poslanika RN, poput posete delegacije koju je predvodio Tijeri Marijani Krimu ili tokom ustavnog referenduma u ​​Rusiji. 

"Još jedan oblik eksplicitne podrške ruskom režimu činili su poslanici Evropskog parlamenta koji su članovi Nacionalnog okupljanja, koji glasaju sistematski se usklađujući sa interesima ruskog režima", piše u dokumentu. 

Naime, "od marta 2019. do februara 2022. godine, RN nije glasao ni za jedan tekst koji kritikuje Rusiju". Nakon početka ruske SVO u Ukrajini, RN je glasao za četiri rezolucije nepovoljne po Rusiju, ali je "isto nastavio da bude uzdržan ili glasa protiv u mnogim drugim slučajevima".

Marin Le Pen je odgovorila tokom saslušanja pred istražnom komisijom, osudivši "klevetničke kampanje" koje je pripisala francuskom predsedniku Makronu. 

"Ponavljam vam po ko zna koji put da je jedina veza koja postoji između Nacionalnog okupljanja i Rusije kredit koji je potpisan 2014. godine, koji otplaćujemo svakog meseca i koji ćemo otplaćivati do 2028. godine", istakla  je Le Pen.

image