Svet

"Epl" demantuje FSB: Ne sarađujemo sa američkim špijunima

Američka kompanija poručila da nikada nije sarađivala ni sa jednom vladom i da to neće nikada ni raditi
"Epl" demantuje FSB: Ne sarađujemo sa američkim špijunimawww.globallookpress.com © Cfoto

Kompanija "Epl" demantovala je jučerašnje saopštenje ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) o tome da se uređaji ove kompanije koriste za praćenje stranih zvaničnika na teritoriji Rusije.

"Kompanija nikada nije sarađivala ni sa jednom vladom u cilju postavljanja bilo kakvih programa za neovlašćeni pristup bilo kom uređaju 'Epla' i nikada to neće učiniti", saopštila je kompanija, kako prenosi Rojters.

FSB je, podsetimo, objavio da američke specijalne službe, preko posebnih programa, prate uređaje registrovane u stranim ambasadama u Rusiji, kao i SIM kartice registrovane na diplomatska predstavništva, a koje pripadaju predstavništvima zemalja NATO-a, Izraela, Kine, Sirije i bivših država SSSR-a.

U isto vreme, osnivač sajta za deljenje datoteka "Megaaploud" i "Mega" Kim Dotkom upozorio je da je Rusija otkrila veliku špijunsku operaciju CIA koja je prisluškivala hiljade "ajfona" diplomata.

Kim Dotkom je objasnio da američki špijunski softver uključuje alatku za transkripciju koja sve što kažete (ne samo pozive) pretvara u tekst i šalje u bazu podataka američkih obaveštajnih agencija. Ako vas brine američki nadzor, koristite "Huavei" uređaj, rekao je on.

Sjedinjene Države su se postavile iznad zakona, poručili su juče iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, dodajući da su Ujedinjene nacije već obaveštene o dvostrukim standardima kojih se pridržavaju američke službe i kompanije, a koje narušavaju međunarodnu informacionu bezbednost.

image