Svet

Kineski izaslanik: I Moskva, i Kijev, i EU žele mir

Peking još jednom poručuje da je spreman da nastavi posredničku ulogu u ukrajinskoj krizi
Kineski izaslanik: I Moskva, i Kijev, i EU žele mirwww.globallookpress.com © Han Xiaozhen

Rusija, Ukrajina i Evropska unija izrazile su zainteresovanost za mirno rešenje ukrajinske krize, rekao je kineski izaslanik Li Huej, koji je nedavno posetio Evropu i tom prilikom razgovarao sa kolegama o rešenju konflikta u Ukrajini. 

"Prvo što sam sigurno osetio je bilo to da su sve strane pozitivno ocenile napore kineske strane. Svi se nadaju mirnom rešenju ukrajinske krize", rekao je Huej na brifingu Kineske asocijacije za javnu diplomatiju.

Prema njegovim rečima, države koje su uključene u konflikt suočavaju se sa poteškoćama, kada je reč o održavanju pregovora, ali, kako je dalje dodao, Peking je spreman da potpomogne i stvori povoljne uslove za njih.  

Prethodnih nedelja, kineski izaslanik je ponovio da je potrebno stvoriti pogodne uslove za razgovore, jer ne postoji čudotvoran lek za rešenje krize

"Volstrit džornal" je pisao da je Huej u Evropi pokušao da progura ideju prema kojoj bi novi regioni Ruske Federacije - DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast - zvanično ostali u granicama Rusije, nakon uspostavljanja mira. 

Huej je danas demantovao natpise lista, rekavši da ne zna koji je evropski zvaničnik dao takvu izjavu. "Izjave ne odgovaraju realnosti", prokomentarisao je on. 

Peking u isto vreme propagira svoj mirovni plan od 12 tačaka, dok su želju za posredničkom ulogom u rešavanju krize izrazile i afričke države, čiji bi izaslanici uskoro trebalo da posete Moskvu. Želju za posredovanjem iskazao je i Vatikan, koji radi na tome da svog predstavnika pošalje u Rusiju i Ukrajinu, nakon što su i Kijev i Moskva dale zeleno svetlo za to.

image