Svet

Bajdenova mreža podrške Ukrajini puca po šavovima, pregovora neće biti

Dok zvaničnik Nacionalnog saveta za bezbednost Džon Kirbi smatra da Zelenski treba da odluči kada će pregovarati sa Putinom, podrška Bajdenovom finansiranju ukrajinske vojske sve je manja
Bajdenova mreža podrške Ukrajini puca po šavovima, pregovora neće biti© Foto Global Look Press/ Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Bela Kuća je saopštila da trenutno ne vidi pregovore između Ukrajine i Rusije kao moguće rešenje za kraj sukoba, iako predsednik SAD Džozef Bajden nailazi na sve veće poteškoće da održi na okupu međunarodnu koaliciju zapadnih zemalja koja je do sada pomagala ukrajinsku stranu.

Savez zapadnih zemalja, sa Bajdenom na čelu, pokazuje sve više znakova pucanja po šavovima uoči američkih međuizbora i predstojeće hladne zime za evropske državljane, ocenjuje "Njujork Tajms". Uprkos tome, savetnici američkih predsednika tvrde da ni ukrajinski lideri ni predsednik rusije Vladimir Putin nisu spremni na pregovore.

"Ni jedna strana se ne nalazi u poziciji da može da započne pregovore," izjavio je koordinator strateških komunikacija Nacionalnog saveta za bezbednost Džon Kirbi. "Putin očito nastavlja sa ratom na brutalan i nasilan način," tvrdi on, dodajući da Ukrajinci "ne žele da pregovaraju" nakon skorašnjeg razvoja situacije na poprištima sukoba.

"Kada i ako" pregovori dođu na red, Kirbi smatra da će predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odrediti "šta znači uspeh, i o čemu se može pregovarati sa Rusima".

"Ali taj scenario još nije došao na red", zaključio je Kirbi.

U dekretu koji je stupio na snagu 30. septembra, predsednik Ukrajine zvanično je odbacio mogućnost budućih pregovora sa Rusijom. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u više navrata pozivao Ukrajinu na pregovore o mirnom rešenju sukoba, ali ukrajinska strana do sada nije prihvatila ni jedan od mnogih poziva.

Znaci kolebanja političke elite SAD

Kirbi je procenu o nemogućnosti pregovora doneo svega dan nakon što je grupa od 30 demokrata povukla zahtev Džozefu Bajdenu da se aktivnije zalaže za mir između Ukrajine i Rusije. Iako su članovi Demokratske partije bili primorani da pismo povuku, "Njujork Tajms" ocenjuje da ono svakako predstavlja znake kolebanja demokrata kada je podrška Ukrajini u pitanju.

Američka desnica je, međutim, odlučnija u promeni stava povodom kontinuiranog finansiranja ukrajinskih vojnih troškova. Lider republikanaca Kevin Makarti najavio je da će prekinuti pomoć Ukrajini ukoliko njegova partija pobedi na međuizborima 8. novembra.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, republikanci će osvojiti većinu u Predstavničkom domu, dok se i dalje vodi tesna borba za Senat američkog Kongresa.

Neusaglašenost evrope

U Evropi, neusaglašenost oko pristupa podrške Ukrajini vidi se i među najznačajnijim članicama EU, pogotovo sada, kada ideja prolaska kroz predstojeću hladnu zimu bez ruskog gasa deluje sve realnija.

Nemačka, Francuska i Italija više ne veruju da je vojna pobeda Ukrajine moguća, i smatraju da Vašington ne rasuđuje zdravorazumski u svojim planovima za završetak sukoba, dodaje "Njujork Tajms".

Predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelar Nemačke Olaf Šolc imali su problema da pronađu zajednički jezik po mnogim pitanjima tokom jučerašnjeg sastaka, uključujući tu i nesuglasice oko implementacije gornje granice cena prirodnog gasa.

Narod SAD sve manje podržava besumučno finansiranje Ukrajine

Podrška Bajdenovom kontinuiranom finansiranju ukrajinske vojske opada i među narodom SAD, ukazuju nove ankete istraživačkog centra Pju. Prema rezultatima objavljenim prošlog meseca, 20 odsto amerikanaca sada smatra da SAD pružaju preveliku pomoć Ukrajini, dok je ta brojka u martu ove godine iznosila svega sedam odsto.

Republikanci oštrije osuđuju besumučno sipanje resursa u sukob, te 32 odsto njih smatra da SAD čini previše za Ukrajinu, dok svega 11 odsto demokrata deli isto mišljenje.

image