Svet

Poljska: Zabrana političkog rada za bivšeg predsednika Evropskog saveta zbog "proruskih aktivnosti"?

Političarima bi moglo da bude zabranjeno da se kandiduju
Poljska: Zabrana političkog rada za bivšeg predsednika Evropskog saveta zbog "proruskih aktivnosti"?Getty © Magdalena Chodownik / Stringer

Poljska vlada našla se na udaru javnosti zbog planova da istraži proruske aktivnosti političara, uključujući bivšeg premijera Donalda Tuska, i tako ih spreče da se kandiduju na predstojećim izborima.

Komisiju, čije je formiranje ove nedelje potpisao poljski predsednik Andžej Duda uoči opštih izbora na jesen, postavila je desničarska vlada koju predvodi stranka Prava i pravde (PiS) kao važno sredstvo za zaustavljanje mešanja Moskve u poljsku politiku. Komisiji je, piše "Fajnenšel tajms" dat mandat da istražuje poslovne ljude i novinare zbog navodne saradnje sa Rusijom.

Skoro polovina Poljaka smatra da je komisija ozbiljna pretnja demokratiji, pokazala je anketa istraživačke konsultantske kuće UCE.

Kritičari su zakon nazvali "Leks Tusk" jer bi njegova najozbiljnija meta mogao da bude upravo bivši predsednik Evropskog saveta, kojeg su političari PiS-a, posebno osnivač stranke Jaroslav Kačinjski, više puta optuživali da je previše prijateljski nastrojen prema Moskvi.

"Sama struktura komisije, činjenica da ona preuzima nadležnosti suda, policije, tužilaštva i tajnih službi, znači da je ovde reč o čisto političkoj akciji", rekao je Jan Grabiec, poslanik i portparol Tuskove stranke desnog centra Građanska platforma.

Grabiec je napomenuo da nije podignuta nijedna optužba protiv Tuska u osam godina otkako je stranka Kačinjskog stupila na dužnost, uprkos njihovim ponovljenim tvrdnjama da je Tusk pomagao Rusiji - uključujući i vreme kada je bio na čelu Evropskog saveta i kada je Rusija izgradila svoju mrežu gasovoda Severni tok.

Kačinjski ima pik na Tuska od 2010. godine kada je njegov brat blizanac Leh, koji je u to vreme bio predsednik, poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji. Istraga sprovedena dok je Tusk bio premijer nije pronašla nikakve dokaze o sumnjivoj igri ili mešanju Rusije, ali je vlada PiS u više navrata pokušavala da uspostavi vezu između Tuska i navodne ruske zavere da obori avion.

Zakon je takođe izazvao zabrinutost u Briselu, koji i dalje odbija da isplati Varšavi milijarde evra iz fondova EU za oporavak nakon pandemije i regionalne pomoći zbog zabrinutosti oko nezavisnosti pravosuđa u zemlji. Iz Brisela je poručeno da "neće oklevati da preduzmu hitne mere", kao i da je zakon u suprotnosti sa normama EU.

Šanse vlade za reizbor smanjene su zbog situacije u Ukrajini i zapadnih sankcija Moskvi koje su izazvale energetsku krizu u EU, a u Poljskoj nagurale inflaciju na 25-godišnji maksimum. PiS je takođe izgubio svoju ruralnu bazu u protestima poljoprivrednika, besnih zbog odluke da se Ukrajini - u znak podrške - dozvoli izvoz njenih jeftinijih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda, na uštrb poljskih.

Nova poljska komisija "predstavljaće značajnu pretnju za sve osobe i subjekte koji učestvuju u javnom životu", upozorila je ove nedelje Helsinška fondacija za ljudska prava. Ona "otvara vrata ozbiljnoj distorziji celokupnog demokratskog procesa tokom izbornog perioda."

image