Muke Vašingtona u nabavci granata za Ukrajinu: SAD razmatraju kako da kupe TNT od Japana

Japan i SAD razmatraju kako da zaobiđu zakone koji zabranjuju izvoz smrtonosne opreme iz Japana, a jedan od izlaza bi bio to što TNT predstavlja robu sa dvojnom upotrebom, piše britanska agencija

Sjedinjene Američke Države razmatraju opcije kako da kupe nove zalihe TNT-a iz Japana, da bi mogle da proizvedu nove zalihe artiljerijskih granata kalibra 155mm za potrebe naoružavanja Kijeva, rekle su dve osobe upoznate sa ovim pitanjem za Rojters.

Izvoz oruža predstavlja na izvestan način tabu temu za zvaničnu politiku pacifizma koje se Japan držao u svojoj skorijoj istoriji, dok bi navodna prodaja TNT-a testirala spremnost Tokija da izazove kontroverzu zarad naoružavanja Ukrajine, budući da trenutna pravila izvoza u toj zemlji zabranjuju slanje smrtonosnih naprava u inostranstvo, navodi britanska agencija.

Međutim, akutni nedostatak municije za Kijev u SAD i zemljama saveznicama naveo je Vašington i Tokio da pronađu zaobilazno rešenje za problem izvoza oružja iz Japana.

Kako Rojters navodi, Japan će dozvoliti prodaju TNT-a, zato što on spada u proizvode za dvojnu upotrebu, odnosno može se tehnički upotrebljava i u mirnodopske svrhe kao što je građevina, a ne samo vojne.

Japansko ministarstvo trgovine, industrije i privrede odbilo je da odgovori na pitanje Rojtersa da li mu se neka japanska kompanija obratila u vezi sa izvozom TNT-a, dodavši da će artikli koji ne podležu vojnim ograničenjima biti procenjeni prema redovnim pravilima izvoza, a koja uzimaju u obzir nameru kupca, uključujući i to da li bi njihova upotreba ometala međunarodnu bezbednost.

Kraj pacifističke politike Japana?

Dok je Tokio u prethodnim fazama sukoba odbijao da šalje oružje Ukrajini i umesto toga pružao vojnu pomoć samo u vidu pancira, šlemova i sledovanja, japanski premijer Fumio Kišida je tokom posete Zelenskog samitu G7 u Hirošimi obećao da će Ukrajini poslati džipove i kamione.

Povrh toga, Kišida je prošlog decembra, tokom predstavljanja petogodišnjeg plana za povećavanje vojnih sposobnosti Japana, obećao da će revidirati pravila izvoza. Ovo, kako primećuje Rojters, znači da bi Japan mogao u budućnosti slati smrtonosnu opremu Ukrajini, ali i drugim nacijama koje Tokio i Vašington "vide kao potencijalne saveznike protiv Rusije i Kine", ističe britanska agencija.