Svet

Šolc u Atini: Nakon Poljske, i Grčka traži ratne reparacije

Za Atinu reparacije su i dalje otvoreno pitanje, sa čim se Berlin ne slaže
Šolc u Atini: Nakon Poljske, i Grčka traži ratne reparacijewww.globallookpress.com © IMAGO/Sotiris Dimitropoulos / Eu

Nemački kancelar Olaf Šolc posetio je Atinu gde je razgovarao sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom. U toku razgovora dvojica lidera dotakla su se i pitanja ratnih reparacija i nemačke okupacije iz perioda Drugog svetskog rata, koja Grčka i dalje smatra "otvorenim", rekao je grčki premijer tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim nemačkim kolegom, preneo je "Nešnl Herald".

"Rešavanje ovih problema bilo bi veoma dobro, pogotovo u trenutku kada je grčko-nemačko savezništvo nesalomivo, u svetlu svih izazova sa kojima se suočavamo, poput ruske invazije na Ukrajinu, i kada možemo da konstatujemo da su naši pogledi identični. Evropa ne može da toleriše, posle 80 godina, novi rat u svom srcu niti da dozvoli prihvatanje savršenog čina invazije i okupacije", izjavio je Micotakis i dodao da je slična situacija i dalje na snazi na Kipru.

Micotakis je dodao i da pitanje reparacija neće uticati na veliki potencijal za unapređenje ekonomskih odnosa između dve zemlje. Berlin pitanje reparacija smatra odavno zatvorenim.

Grčka je, posle Poljske, druga zemlja u EU koja je otvorila pitanje nemačkih reparacija za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata. Poljski parlament je krajem septembra doneo rezoluciju kojom se od Nemačke zahteva da isplati ratnu odštetu u vrednosti od 1,3 biliona evra.

image