Premijer Velike Britanije tajno pokušava da popravi veze sa Kinom

Sunak je do sada uspeo da izbegne da pokaže ličnu angažovanost, poput lidera Francuske, Nemačke i Španije, koji su svi otputovali u Kinu da se sastanu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom otkako je on obezbedio treći mandat u oktobru

Britanski premijer Riši Sunak pokušava da popravi odnos Velike Britanije sa Kinom i trudi se da mu to prođe neopaženo. Sunak je poslednjih nedelja poslao ministra trgovine u Hong Kong, dok je njegov izaslanik u bivšoj britanskoj koloniji pozvao da se više neslaganja sa Pekingom rešavaju iza zatvorenih vrata, otkriva "Blumberg". Očekuje se i da će britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli narednih meseci otputovati u Kinu.

Ipak, Sunak je do sada uspeo da izbegne da pokaže ličnu angažovanost, poput lidera Francuske, Nemačke i Španije, koji su svi otputovali u Kinu da se sastanu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom otkako je on obezbedio treći mandat u oktobru. "Blumberg" piše da je malo je verovatno da će britanski premijer posetiti Sija u Pekingu pre sledećih opštih izbora u Velikoj Britaniji.

Pred Sunakoom je izazov, dok pokušava da usmeri Veliku Britaniju kroz diplomatski pejzaž posle bregzita u kojem London ne može sebi da priušti da se udalji ni od Vašingtona ni od Pekinga. On, takođe, mora da se kreće prema sve skeptičnijim pogledima na Kinu kod kuće, posebno u svojoj Konzervativnoj stranci.

Sagovornici "Blumberga", međutim, ukazuju da Sunak ne želi da izgleda kao da nagrađuje Kinu posetom na visokom nivou, ali je nejasno da li će Kina biti zadovoljna takvim pristupom. Peking bi, kako navode, više voleo da Ujedinjeno Kraljevstvo pošalje visokog ekonomskog ili trgovinskog zvaničnika sa poslovnom delegacijom, a ne ministra spoljnih poslova.

"Sunak nije moćan premijer i torijevska desnica svakako nameće ograničenja na ono što on može da uradi, kako u pogledu imigracije tako i u pogledu odnosa sa Kinom. Peking očekuje da će London ostati bliži Vašingtonu, pa je tako manje verovatno da će učiniti nešto slično onome što je Makron uradio u Kini", kaže Stiv Cang, direktor Kineskog instituta na Univerzitetu SOAS u Londonu.

Potez francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je u aprilu posetio Kinu je naširoko kritikovan zbog "rastezanja" zapadnog jedinstva u Ukrajini. Sugestija francuskog lidera da Evropska unija treba da izbegne da bude uvučena u spor SAD sa Kinom oko Tajvana izazvala je gnev u većem delu "demokratskog sveta", navodi američki portal.

Nije bilo sastanaka licem u lice između najviših britanskih i kineskih lidera otkako je bivša premijerka Tereza ​​Mej posetila Peking 2018. Potencijalni sastanak Sunaka i Sija na sastanku G20 u novembru iznenada je otkazan, dok je poslednji javni razgovor između lidera dve zemlje bio sa tadašnjim premijerom Borisom Džonsonom pre više od godinu dana.

Odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Kine su narušeni nakon demonstracija u Hong Kongu 2019. Velika Britanija je tada optužila Kinu da je prekršila sporazum o primopredaji i dala je dugoročne vize desetinama hiljada ljudi koji beže iz grada. Peking je sankcionisao visoke britanske političare u znak odmazde zbog njihovih kritika navodnih kršenja ljudskih prava u Sinđangu.

Odluka Kine da pošalje potpredsednika Han Dženga, koji je do prošle godine nadgledao poslove u Hong Kongu, na krunisanje kralja Čarlsa III ranije prošlog meseca, naširoko je propraćena u britanskoj štampi kao uvreda.

Torijevci su, takođe, kritikovali nedavnu reviziju bezbednosne politike u kojoj je Sunakova vlada odbila da označi Peking kao "stratešku pretnju".

Na odbrambenoj konferenciji ranije ove nedelje, Sunak je obećao da će napraviti "ciljani i specifičniji" pristup u oblastima u kojima Kina predstavlja najveću pretnju njenoj ekonomskoj bezbednosti, ali je istakao da to nije izgovor za potpuni pad u protekcionizam.

Premijer upravlja sa nekoliko frakcija u vladajućoj stranci dok se priprema za izbore koji moraju biti održani do januara 2025. Konzervativci su izgubili više od 1.000 mesta na lokalnim izborima prošlog meseca.

"Vreme je za potpunu reviziju odnosa Velike Britanije i Kine i za dosledniji rad sa našim saveznicima na razvoju dugoročnog plana za angažovanje Zapada i dugoročnog plana za ekonomsku bezbednost", rekao je lider laburista Kir Starmer u britanskom Parlamentu prošlog meseca.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sastao sa Vang Jijem, najvišim kineskim diplomatom, prošlog meseca u Beču na dvodnevnom sastanku koji se smatra mogućim uvodom u razgovor Bajdena i Sija.

"Blumberg" piše da se pregovori Velike Britanije i Kine odvijaju na nižem nivou i da su se britanske diplomate sastale sa mnoštvom visokih kineskih zvaničnika tokom nedavnog putovanja u Peking. To je uključivalo sastanak stalnog podsekretara Ministarstva inostranih poslova Filipa Bartona i kineskog ministra inostranih poslova Ćin Ganga.

Prema saznanjima američke agencije, Kina bi pozdravila posetu bilo kog britanskog ministra i otvorila bi vrata Sunaku ako bi iskazao takvu želju, ali nema informacija o tome da je u toku priprema takve posete.

"Čak i da je Sunak odlučio da otputuje u Kinu, postojalo bi ograničenje onoga što bi mogao da postigne zbog programa viza za Hong Kong, koji se ne sviđa u Pekingu. Postoji realno pitanje šta Sunak misli da može da dobije posetom Pekingu. Sunak je možda slab premijer, nije glup", smatra Cang.