Premijer Australije upozorava: Prekid dijaloga Kine i SAD imao bi razorne posledice po svet

Australija nastoji da stabilizuje svoje odnose sa Kinom nakon trogodišnjeg zamrzavanja diplomatije i trgovinskih blokada koje Peking sada ublažava. Ova zemlja je, inače, najveći trgovinski partner Australije

Australijski premijer Entoni Albaneze pozvao je danas na veći međusobni angažman SAD i Kine, uz ocenu da bi prekid dijaloga između te dve supersile mogao imati razorne posledice po svet. Kako prenosi Rojters, odnosi SAD i Kine su na najnižoj tački u poslednjih nekoliko decenija iz niza razloga, među kojima su i nesuglasice oko suvereniteta ostrva Tajvan, sajber-špijunaža, kao i teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru.

"Ako ne smanjite pritiske na dijalog, uvek postoji veći rizik da se on prelije u nepovratnu akciju i reakciju. Posledice takvog sloma, bilo oko Tajvana ili nečeg drugog, ne bi bile ograničene na velike sile ili mesto njihovog sukoba, već bi bile razorne za ceo svet", izjavio je Albaneze na otvaranju bezbednosnog samita u Singapuru.

On je rekao da podržava nastojanje američkog predsednika Džozefa Bajdena da otvori kanale komunikacije sa Kinom koju, pritom, naziva sistemskim rivalom.

Albanezovi komentari dolaze u trenutku kada Australija nastoji da stabilizuje svoje odnose sa Kinom nakon trogodišnjeg zamrzavanja diplomatije i trgovinskih blokada koje Peking sada ublažava, navodi agencija, i dodaje da je Kina najveći trgovinski partner Australije.

''Imamo poboljšane odnose sa Kinom, želimo sa njima da sarađujemo tamo gde možemo'', rekao je Albaneze.

Australija će potrošiti 250 milijardi dolara u naredne tri decenije na program nuklearnih podmornica, što je deo šireg bezbednosnog pakta sa SAD i Britanijom poznatog kao AUKUS.

''U jačanju odbrambenih sposobnosti naše nacije, cilj Australije nije da se pripremi za rat, već da ga spreči putem odvraćanja i izgradnje otpornosti u regionu'', rekao je Albaneze.