Mađarska vlada poziva na mir sa mapom Ukrajine bez Krima, Kijev uputio demarš (VIDEO)

Dosta je rata. Samo prekid vatre može okončati uništenje, samo mirni pregovori mogu spasiti živote. Vreme je za mir, navodi se u videu objavljenom na Fejsbuk stranici mađarske vlade

Mađarska vlada objavila je video u kojem poziva na mirno rešenje sukoba u Ukrajini, uključujući mapu koja prikazuje Krim izvan granica te zemlje, prenose "RIA Novosti".

"Desetine hiljada dece ostali su siročad, stotine hiljada domova je uništeno, više od deset miliona ljudi je primorano da napusti svoju zemlju, ali rat se nastavlja i lako bi mogao da postane globalan. Dosta rata. Samo prekid vatre može okončati uništenje, samo mirni pregovori mogu spasiti živote. Vreme je za mir", navodi se u videu objavljenom na Fejsbuk stranici mađarske vlade.

U jednom od kadrova, kao ilustracija, prikazana je mapa, gde je Krim prikazan van teritorije Ukrajine.

Osim toga, prikazane su zastave Rusije, Ukrajine i Sjedinjenih Država koje pozivaju na početak mirovnih pregovora. 

Kijev uputio demarš Budimpešti

Kijev je uputio zvanični demarš Budimpešti zbog snimka sa mapom Ukrajine bez Krima, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Mađarska mora da prestane sa provokacijama i da počne da se pridržava svojih međunarodnih obaveza u okviru članstva u UN , EU i NATO. U ime ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, otpravnik poslova Ukrajine u Mađarskoj uputio je zvanični demarš Mađarskoj strani", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "odsustvo Krima kao dela ukrajinske teritorije u snimku u suprotnosti sa izjavama Budimpešte o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine".

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da se mir u Ukrajini može uspostaviti tek nakon pregovora Moskve i Vašingtona, a da je Evropa propustila šansu za posredovanje jer nije uspela da sprovede sporazume iz Minska.

On je pozvao da se ne dozvoli kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine, ocenivši da bi to dovelo do eskalacije sukoba. Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica treba da učini sve što je moguće za prekid vatre i započne pregovore pre nego što ukrajinske trupe počnu ofanzivne operacije.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama na ruske energente i slanju oružja Ukrajini. Rukovodstvo zemlje je više puta naglašavalo da se zalaže za rani početak mirovnih pregovora.