Neuobičajena zajednička pomorska misija SAD i Kanade u Tajvanskom moreuzu

Američki razarač "Čung Hon" i kanadska fregata "Montreal" izveli su rutinski prelaz kroz moreuz, saopštila je američka mornarica

Ratni brodovi Sjedinjenih Američkih Država i Kanade plovili su danas zajedno Tajvanskim moreuzom u retkoj zajedničkoj misiji na osetljivom vodnom pravcu.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da su razarač "Čung Hon" i kanadska fregata "Montreal" izvele "rutinski prelaz kroz moreuz, kroz vode u kojima se primenjuje sloboda plovidbe na otvorenom moru u skladu sa međunarodnim pravom".

"Zajednički prolazak 'Čung Hona' i 'Montreala' kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država i njenih saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indopacifiku", navedeno je u saopštenju.

Američki brodovi prolaze kroz moreuz otprilike jednom mesečno, ali je neuobičajeno da to obavljaju sa svojim saveznicima, preneo je Rojters.  

Pomorska misija odigrava se dok traje bezbednosni samit u Singapuru kojem prisustvuju šefovi odbrane Amerike i Kine. Na sastanku je ministar odbrane SAD Lojd Ostin kritikovao Kinu zbog odbijanja dijaloga o vojnim pitanjima,  ostavljajući, kako se navodi, supersile u ćorsokaku oko Tajvana i teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Kineska vojska nije komentarisala najnovije prisustvo američkih i kanadskih brodova u Tajvanskom moreuzu, a Rojters navodi da je ranije slične postupke "rutinski" označavala kao američko podizanje tenzija u regionu.