Svet

Kijev odbacio indonežanski mirovni plan

Ukrajina mora da povrati svoj teritorijalni integritet unutar međunarodno priznatih granica, kaže portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko
Kijev odbacio indonežanski mirovni planwww.globallookpress.com © Sergii Kharchenko/ZUMAPRESS.com

Kijev kategorički odbacuje mirovni plan Indonezije, koji uključuje održavanje referenduma na takozvanim spornim teritorijama, izjavio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

"Cenimo pažnju koju Indonezija posvećuje pitanju postizanja mira u Ukrajini. Istovremeno, između Ukrajine i Ruske Federacije nema spornih teritorija za održavanje tamošnjeg referenduma", napisao je Nikolenko na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Ukrajina mora da povrati svoj teritorijalni integritet unutar međunarodno priznatih granica. On je naglasio da "neće funkcionisati ni prekid vatre, raspoređivanje snaga na udaljenosti od 15 kilometara i stvaranje demilitarizovane zone".

Dodaje se da je zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik pozvao Indoneziju da se pridruži "formuli mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koja podrazumeva predaju Rusije".

Naime, ranije je ministar odbrane Indonezije general Prabovo Subjanto na godišnjem forumu u Singapuru izneo ideju o rešavanju sukoba u Ukrajini stvaranjem demilitarizovane zone po uzoru na Južnu i Severnu Koreju. 

On je pozvao učesnike događaja da potpišu zajednički apel Moskvi i Kijevu koji sadrži ove inicijative. 

General je pozvao na potpuni prekid vatre svih strana u sukobu i fiksiranje pozicija na kojima se sada nalaze, kao i na povlačenje trupa po 15 kilometara u svakom pravcu sa prednjih položaja i formiranju demilitarizovane zone.

Osim toga, indonežanski ministar odbrane predložio je hitno stvaranje kontingenta UN za posmatranje i njegovo raspoređivanje širom demilitarizovane zone. Plan takođe sadrži ideju održavanja referenduma Ujedinjenih nacija na svim spornim teritorijama po pitanju pripadnosti Rusiji ili Ukrajini.

image