Kineski ministar odbrane: Sukob Kine i SAD bio bi "nepodnošljiva katastrofa"

Li je indirektno kritikovao SAD, optužujući "neke zemlje" za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država

Kineski ministar odbrane Li Šangfu upozorio je danas da bi sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država bio "nepodnošljiva katastrofa" i poručio da njegova zemlja teži dijalogu, a ne konfrontaciji.

Obrativši se delegatima na bezbednosnom samitu Šangri-La u Singapuru, kineski ministar odbrane je u uniformi generala Narodne oslobodilačke vojske Kine predočio da je "svet dovoljno velik da Kina i SAD mogu da napreduju zajedno", prenosi Rojters.

"Kina i SAD imaju različite sisteme i jesu različite na mnogo drugih načina. Međutim, to ne bi trebalo da spreči dve strane da tragaju za zajedničkom osnovom i zajedničkim interesima u razvoju i produbljivanju bilateralne saradnje", rekao je Li.

Upozorio je da je "ponovo oživeo mentalitet Hladnog rata u azijsko-pacifičkom regionu", iako, kako je rekao, njegova zemlja teži dijalog umesto konfrontaciju.

Li je indirektno kritikovao SAD, optužujući "neke zemlje" za intenziviranje trke u naoružanju i namerno mešanje u unutrašnje stvari drugih država.

"Uzajamno poštovanje bi trebalo da nadvlada maltretiranja i hegemoniju", poručio je kineski ministar odbrane Li Šangfu.

Strani ratni brodovi izazivaju provokacije

Strani ratni brodovi i avioni približavaju se kineskoj teritoriji ne radi mirnog prolaza, već radi provokacije, upozorio je Šangfu.

Naime, ranije je američka indo-pacifička komanda saopštila da se kineski ratni brod približio opasnoj udaljenosti od 137 metara od američkog razarača Čung-Hun tokom zajedničke kanadsko-američke misije koja je prolazila kroz Tajvanski moreuz. 

"Želeo bih da pitam zašto su se svi ovi incidenti koje ste spomenuli desili u oblastima u blizini Kine, a ne u oblastima u blizini drugih zemalja?", upitao je.

Na pitanje zašto kineska strana odbija zahteve Vašingtona za vojne kontakte, što je dovelo do komunikacijske krize između vojske dveju zemalja, kineski ministar je naglasio da je "Kina otvorena za komunikaciju i dodao da postoji mnogo kanala za interakciju između oružanih snaga dveju država.

"Ali mi imamo svoje principe komunikacije, nadamo se da će naša razmena i saradnja biti zasnovana na međusobnom poštovanju... Ako nemamo međusobno poštovanje, onda naša komunikacija neće biti produktivna", zaključio je.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je ukorio Kinu zbog odbijanja vojnih pregovora, ostavljajući dve supersile u ćorsokaku oko rešavanja spornih pitanja Tajvana, teritorijalnih razmirica u Južnom kineskom moru i ograničenja koja je uveo predsednik SAD Džozef Bajden na izvoz poluprovodnika.