"Seča ministara" u turskoj vladi: Erdogan imenovao nove članove kabineta

Novoizabrani turski predsednik imenovao je vladu u kojoj su smenjeni ključni ministri, uključujući šefa diplomatije, ministra unutrašnjih poslova, ministra odbrane i ministra finansija

Novoizabrani turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imenovao je vladu u kojoj su smenjeni ključni ministri, uključujući šefa diplomatije, ministra unutrašnjih poslova, ministra odbrane i ministra finansija, prenose "RIA Novosti".

Novi ministar spoljnih poslova umesto Mevluta Čavušoglua biće dosadašnji šef obaveštajne agencije (MIT) Hakan Fidan, koji je bio šef Nacionalne obaveštajne službe od 2010. godine, a pre toga savetnik Erdogana.

Fidan je poznat i po tome što je učestvovao u pregovorima o normalizaciji odnosa između Turske i Sirije koji su održani u Moskvi. Samo su dvojica ministara od njih 17 iz prethode vlade zadržala svoju funkciju - ministar zdravlja i ministar kulture i turizma.

Erdogan je odlučio da ponovo imenuje Mehmeta Šimšeka (56) na mesto ministra finansija u novoj vladi.

Šimšek je bio visoko cenjen među investitorima kada je ranije bio ministar finansija i zamenik premijera u periodu između 2009. i 2018. godine.

Za ministra odbrane, umesto Hulusija Akara, postavljen je Jašar Guler (69), koji je u vojsci 49 godina, a bio je i načelnik Generalštaba od 2018. godine.

Potpredsednik Turske biće Čevdet Jilmaz (56), koji je prethodno bio direktor Erdoganove AK partije za ekonomska pitanja i zamenik premijera za ekonomska pitanja.

Na mestu ministar policije, Ali Jerlikaja će zameniti Sulejmana Sojlua, koji je bio na toj poziciji od 2018. godine.

Jerlikaja (55) je dosad bio guverner pokrajina Gazijantep, Tekirdag, Agri i Širnak, navodi se.