Svet

Ukrajinci šokirani: Skoro polovina skloništa u Kijevu nije funkcionalna

Pitanje skloništa u Kijevu dovelo je do sukoba između predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička
Ukrajinci šokirani: Skoro polovina skloništa u Kijevu nije funkcionalna© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Zvaničnik ukrajinske vlade iskazao je "nevericu" nakon što je istraga koju je sprovodio pokazala da skoro polovina skloništa u Kijevu nije funkcionalna. 

Ukrajinski ministar za strateške industrije Aleksandar Kamišin rekao da je od 1.078 ispitanih skloništa njih 359 bilo nepripremljeno, 122 su bila zaključana, dok je svega 597 bilo potpuno operativno.

"Bio sam u neverici kada sam saznao da je polovina njih bila pripremljena i spremna za korišćenje", napisao je on na Telegramu.

"Juče smo zajedno sa gradonačelnikom obišli skloništa u Oblonskom distriktu, ali apsolutna većina njih bila je zatvorena", dodao je on.

Kališin je dodao i da će se i u budućnosti nastaviti sa inspekcijama.

Ukrajinski predsednik žestoko kritikovao gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička zbog pogibije tri osobe, koje nisu uspele da dođu do otvorenog skloništa.

Zelenski je optužio Klička, ali i druge gradske čelnike za nemar.

"Dužnost lokalnih vlasti, vrlo specifična dužnost, jeste da obezbede da skloništa budu dostupna i dostupna 24 sata dnevno. Bolno je gledati nemar u obavljanju ove dužnosti. Bolno je gledati žrtve", rekao je Zelenski. 

image