Svet

Poslednji zatvorski dani Džefrija Epstina: Nesanica, novi radio i pokvareni toalet

Dan pre nego što je pronađen mrtav na podu ćelije, tužilac je obelodanio optužnicu na 2.000 stranica protiv američkog finansijera
Poslednji zatvorski dani Džefrija Epstina: Nesanica, novi radio i pokvareni toaletwww.globallookpress.com © © Uma Sanghvi

U vreme dok je bio pod prismotrom zbog pokušaja samoubistva u zatvorskoj ćeliji, Džefri Epstin bio je uznemiren i nije mogao da spava, primetili su zatvorski zvaničnici u zapisima koje je nedavno dobio Asošijejted pres (AP).

Nazivao je sebe kukavicom i žalio se da ne može da se prilagodi na život iza zatvorskih rešetaka, gde je smešten u julu 2019. godine pod optužbom za trgovinu ljudima, odnosno da je u svoje vile dovodio desetine maloletnica i plaćao im hiljade dolara za seksualne usluge.

Američki finansijer bio je pod psihološkom opservacijom zbog pokušaja samoubistva, ali je čak i posle toga insistirao da nije sucidalan da ima predivan život i da bi bio lud da ga okonča, kako je rekao zatvorskom psihologu.

Epstin je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru na Menhetnu 10. avgusta 2019. godine.

Gotovo četiri godine kasnije, AP je, prema zakonu o slobodi pristupa informacijama, došao u posed dokumenata o njegovom samoubistvu na oko 4.000 stranica koje uključuju psihološku rekonstrukciju događaja koji su doveli do tog čina, njegovu medicinsku istoriju, izveštaje  federalnog Biroa za zatvore, mejlove…

"Dokumenta pomažu da se odbace mnoge teorije zavere i pokazuju kako su ogromni propusti Biroa za zatvore, ozbiljan manjak zaposlenih i nemar, između ostalog, doprineli Epstinovoj smrti", navodi se u tekstu.

Dodaje se i da dokumenta bacaju novi pogled na Epstinovo ponašanje tokom 36 dana provedenih u zatvoru, kao i ranije neobjavljen podatak da je pokušao da stupi u kontakt mejlom sa drugim zloglasnim pedofilom Lerijem Nasarom, ali je njegova poruka vraćena.

Noć pred smrt u ćeliji, Epstin je izašao sa sastanka sa svojim advokatom uz obrazloženje da želi da telefonira porodici, a zatvorskom čuvaru je, prema dokumentima, rekao da je zvao svoju majku, koja je umrla pre 15 godina.

Epstinova smrt dovela je do pojačanog nadzora Biroa za zatvore i navela državnu agenciju da zatvori zatvor na Menhetnu 2021. godine. Unutrašnji dopis, bez datuma, ali poslat posle Epstinove smrti, istakao je u prvi plan probleme u zatvoru poput "ozbiljnog manjka osoblja, neodgovarajuće obuke, praćenja i nadzora".   

Čuvari zaduženi za Epstina u noći kada je izvršio samoubistvo Tova Noel i Majkl Tomas optuženi su za laganje u zatvorskim dokumentima kako bi izgledalo da su redovno obilazili ćeliju, pre nego što je nađeno telo finansijera. Njegov cimer iz ćelije, nije se vratio sa saslušanja pred sudom dan ranije, a zatvorski zvaničnici propustili su da odrede drugog, ostavljajući Epstina samog u ćeliji.  

Tužioci su tvrdili da su dvojica čuvara sedela na samo četiri i po metra od Epstinove ćelije i gledali onlajn ponudu nameštaja i motora i da nisu obavljali obavezne redovne obilaske na svakih pola sata. Takođe, izgleda da su obojica zaspala na oko dva sata.

Noel i Tomas priznali su da su unosili lažne podatke u službena dokumenta, ali su se nagodili sa tužilaštvom i izbegli zatvorsku kaznu.

Istraga koju vodi Ministarstvo pravde još uvek je u toku, dodaje se u tekstu.  

Epstin je u zatvor na Menhetnu stigao 6. jula 2019. godine, 22 sata proveo je u opštoj zatvorskoj populaciji, nakon čega je prebačen u zaseban deo s obzirom na ogromno medijsko interesovanje za njegov slučaj i svest o njegovoj ozloglašenosti među zatvorskom populacijom, navodi se u rekonstrukciji događaja psihologa.

U tekstu se zatim iznose detalji poput toga da se Epstin žalio na narandžasto zatvorsko odelo i tražio odeću braon boje, da je želeo da mu se omogući da vežba napolju, ali i da je dva dana pre smrti potrošio u zatvorskoj prodavnici 73,85 dolara, između ostalog na radio i slušalice.

Epstinovo psihičko stanje pogoršalo se kada je sud odbio da mu odredi kauciju 18. jula, što je povećalo mogućnost da će ostati iza rešetaka do suđenja, na kojem se suočavao sa kaznom zatvora od 45 godina. Četiri dana kasnije, pronađen je na podu svoje ćelije sa trakom od čaršava obmotanom oko vrata.

Preživeo je i stavljen je pod psihološko posmatranje. Zatvorski čuvari zabeležili su da je tih dana sedeo na ivici kreveta, izgubljen u mislima. Epstin se žalio duže vreme na nesanicu, a prema izveštajima zatvorskog psihologa, veoma mu je smetao i pokvareni toalet iz kojeg se neprestano čulo klokotanje vode. 

Dan pre nego što je pronađen mrtav na podu svoje ćelije, tužilac je obelodanio 2.000 stranica dokumenata o optužnici za seksualno zlostavljanje protiv njega i to je dodatno urušilo njegovo stanje, primetili su zatvorski zvaničnici.

Oni su izvukli zaključak da su ta optužnica, "nedostatak međuljudskih kontakata i pomisao da će provesti ostatak života u zatvoru, najverovatniji razlozi samoubistva gospodina Epstina".   

image