Orban: Erdogan može da posreduje između Rusije i Ukrajine

Da Erdogan nije uspeo da pobedi, na funkciji predsednika bi se našao čovek koji se zalaže za rat, a posledice bi bile nepredvidive, poručio je mađarski premijer

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan mogao bi da bude posrednik u rešavanju ukrajinskog sukoba, kako je to ranije učinio prilikom zaključivanja "prehrambenog sporazuma", poručio je premijer Mađarske Viktor Orban.

On je podsetio da je 3. juna u Ankari prisustvovao inauguraciji Erdogana, koji je pobedio na izborima za predsednika Turske i osvojio novi petogodišnji mandat.

"Pobeda predsednika Erdogana bila nam je potrebna kao svež vazduh zbog njegove miroljubive pozicije. Da nije uspeo da pobedi, na funkciji predsednika bi se našao čovek koji se zalaže za rat, a posledice bi bile nepredvidive. Predsednik Turske ima šansu da bude posrednik između Ukrajinaca i Rusa, kao što je učinio i u vezi s krizom u isporukama žita iz Ukrajine", napisao je Orban u video objavi na Tviteru.

Mađarski premijer je ranije rekao da će novi Erdoganov mandat imati veliki značaj za stabilnost u Evropi i da bi mogao da doprinese rešavanju ukrajinske krize.

Prema Orbanovom mišljenju, Erdoganova pobeda obezbeđuje i garancije da će ruski gas i dalje normalno stizati gasovodom "Turski tok" u Mađarsku.