Svet

"Politiko": Ministar odbrane Kine ignoriše SAD, ali se sastaje s Evropljanima

Evropska unija se raduje da "nastavi da razvija odnose EU i Kine zasnovane na poverenju i poštovanju međunarodnog prava", istakao je Žozep Borelj
"Politiko": Ministar odbrane Kine ignoriše SAD, ali se sastaje s Evropljanima© Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

Evropa se pokazala kao ključni sagovornik Pekinga, pošto su ministri odbrane Britanije, Nemačke i EU uspeli da se sastanu s novim kineskim ministrom odbrane Li Šangfuom, koji je odbio da ode dalje od rukovanja sa američkim kolegom Lojdom Ostinom na upravo završenom najvećem azijskom bezbednosnom samitu Šangri-La u Singapuru.

Osim uvodnog obraćanja na samitu, Li je održao i bilateralne sastanke s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, nemačkim i britanskim ministrima odbrane Borisom Pistorijusom i Benom Volasom, što su ujedno bili i prvi susreti sa evropskim kolegama od kada je u martu unapređen u ministra.

Li se nije sastao sa Ostinom pošto su SAD uvele sankcije ovom kineskom zvaničniku, a diplomate su otkrile "Politiku" da je obio i sastanak s kanadskom ministarkom odbrane Anitom Anand imajući u vidu da su tokom vikenda američki i kanadski ratni brodovi zajedno plovili kroz Tajvanski moreuz previše se približavajući Kini.

Pistorijus je rekao novinarima da je tražio od Lija da Kina prekine s angažovanjem bivših nemačkih vojnih pilota za obuke tamošnjih kadrova, dok kineski ministar nije negirao tu praksu, ali je umanjio njen značaj, preneo je Rojters.

Borelj je pak svoj sastanak s Lijem ocenio kao "konstruktivan" i naveo na Tviteru da su se dotakli "zajedničkih strateških zabrinutosti", uključujući rusko-ukrajinski rat, pitanje Tajvana i Južnog kineskog mora. 

Dodao je i da se EU raduje da "nastavi da razvija odnose EU i Kine zasnovane na poverenju i poštovanju međunarodnog prava". 

Boreljova srdačna poruka došla je nakon što je Li na bezbednosnom samitu upozorio da se strani ratni brodovi i avioni, pre svega SAD, približavaju kineskoj teritoriji ne radi mirnog prolaza već radi provokacije.

Kineski zvaničnik je takođe obećao da će vratiti Tajvan bez "straha od bilo kakvih protivnika i bez obzira na cenu".

Li je kritikovao i "vanregionalne zemlje" zbog slanja ratnih brodova u Južno kinesko more "radi pokušaja da izazovu probleme".

Inače, pored SAD i Kanade, i zemlje EU planiraju da pošalju brodove u Indo-pacifičku regiju. Pistorijus je u Singapuru rekao da će Nemačka sledeće godine poslati dva ratna broda u region, holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren je potvrdila za "Politiko" da šalju jedan brod, dok je švedski ministar odbrane Pol Jonson pozvao Peking da prestane s "ratobornim ponašanjem".

image