Svet

"Blumberg": Evropa ne može da nadoknadi ruski gas američkim

Ni povećan uvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD neće popuniti evropska skladišta
"Blumberg": Evropa ne može da nadoknadi ruski gas američkimwww.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Evropa je uspela da američkim zalihama nadoknadi deo ruskog gasa bez koga je ostala, ali te isporuke neće moći da popune sve veće nedostatke, ocenjuje "Blumberg". Američki udeo u evropskom uvozu tečnog prirodnog gasa (LNG) sada je oko 40 odsto, što znači da će sledeće godine, kada se Evropa suoči sa dužim periodom bez ruskog gasa, biti mnogo teže da se popune zalihe. 

Za Evropu je bilo ključno da dobije isporuke koje nisu bile potrebne najvećem kupcu - Aziji i zato je važno da ostane atraktivno tržište za prodavce. 

"Ponuda iz SAD reaguje na cene i usmerava se ka premijum tržištu, što će Evropa i ostati, osim ako se azijska potražnja ne poveća", smatra analitičar Arun Tora i pojašnjava: "Međutim, povećanje u odnosu na isti period prošle godine nije dovoljno da nadoknadi ukupno smanjenje ruskog snabdevanja gasom, pri čemu je manje od polovine ovih količina pokriveno povećanjem LNG."

Problemi u snabdevanju

Uvoz LNG u severozapadnu Evropu i Italiju najverovatnije će sledeće godine porasti za devet milijardi kubnih metara, procenjuje "Blumberg", ali sa problemima oko Severnog toka i mogućnošću da dođe do potpunog prekida snabdevanja preko Ukrajine, manjak bi mogao da dostigne i 20 milijardi kubnih metara. 

Sa druge strane, i zalihe SAD su ograničene. Zbog prekida rada na postrojenju za proizvodnju LNG kompanije "Friport" u Teksasu, koja je jedan od najvećih američkih izvoznika tog energenta, američki izvoz LNG će porasti za 12 odsto manje, nego što je bilo očekivano. 

Osim toga, ostaje neizvesno gde će ove američke zalihe završiti, a vrlo je moguće da će cene diktirati krajnje odredište američkog LNG. To znači da bi eventualno ublažavanje pandemijskih restrikcija u Kini moglo da poveća potražnju za LNG. 

Američko tržište

Kupovina LNG od strane Evrope pomaže SAD da zadrže izvoz gasa gotovo na maksimumu i da ograniče rastući trgovinski deficit, navodi "Blumberg" i podseća da je, ipak, velika globalna potražnja napravila probleme i samoj Americi, kroz istorijski rast cena koji podstiče inflaciju. 

U Novoj Engleskoj postoji rizik od nestašice gasa ove zime zbog velikog obima američkog izvoza, saopštila je Federalna regulatorna komisija za energiju.

Amerika u ovom trenutku šalje oko 60 odsto svojih zaliha u Evropu, duplo više nego prošle godine, rekao je analitičar norveške kompanije "Ristad enerdži". 

Na istom tragu je i izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da SAD rade na još većem obimu trgovinskih odnosa, nakon što su ove godine postale najveći dobavljač LNG za Evropsku uniju i Veliku Britaniju.

Američki izvoz LNG raste još od 2016, ali je sve do prošle godine i povećane tražnje u Evropi, uglavnom odlazio  u Južnu Ameriku i Aziju. 

image