Kako je Kijev nasankao Zapad: Ukrajinci koristili NATO oružje da napadnu Rusiju

Zapadne saveznice Kijeva ljute su jer se pokazalo da Ukrajina zloupotrebljava oružje koje joj šalju za odbranu

Upad ukrajinskih diverzanata u Belgorodsku oblast u Rusiji ponovo je pokrenuo pitanje kako Kijev koristi oružje kojim ga NATO snabdeva.

Zelenski će tako račune morati da polaže prvo Belgiji, budući da je premijer te države Aleksandar De Kro već reagovao ističući da će njegova zemlja od Ukrajine tražiti da objasni izveštaje u kojima se navodi da su u zapadnim delovima ruske teritorije korišćene upravo belgijske puške.

"Naše Ministarstvo odbrane i obaveštajne agencije pokrenule su istragu kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo. Evropsko oružje isporučuje se Ukrajini pod uslovom da se koristi na teritoriji Ukrajine, za odbranu ukrajinske teritorije. Ova pravila važe kako za belgijsko oružje tako i za oružje iz drugih evropskih zemalja. Od Ukrajinaca tražimo da razjasne situaciju", rekao je De Kro, istovremeno odbijajući da precizira sa kakvim će se posledicama suočiti Kijev, ukoliko bude dokazano da se kijevski režim oglušio o dogovore.

Belgija, međutim, nije jedina država koju je Kijev nasankao, a "Vašington post" je objavio spisak svih zemalja čija je oružana pomoć zloupotrebljena van granica Ukrajine.

U upadu u Belgorod korišćena su najmanje četiri taktička vozila koja su Kijevu dale SAD i Poljska, priznali su ovom listu američki zvaničnici.

Pripadnici Legije Slobodne Rusije i Ruskog dobrovoljačkog korpusa, neonacističke jedinice pod upravom Kijeva koja je izvršila upad preko ruske granice, koristili su i pomenute belgijske puške, ali i puške koje je dopremila Češka, kao i najmanje jedan protivtenkovski bacač raketa AT4 koji koriste zapadne trupe.

"Američki i zapadni zvaničnici insistirali su da Ukrajina pažljivo prati milijarde dolara vredno oružje koje je stiglo u zemlju. Saveznici Kijeva takođe su u velikoj meri zabranili ukrajinskim snagama da zapadno oružje i opremu koriste za napade na rusko tlo", navodi "Vašington post", ističući ipak da je nedavni napad na Rusiju pokazao kako ova sredstva "menjaju ruke" i pokazuju loš nadzor upotrebe ovog oružja.

Na pitanje o upotrebi američke opreme za prekogranične napade, portparol Stejt departmenta rekao je da Sjedinjene Države ne podstiču niti omogućavaju napade unutar Rusije.

"Bili smo jasni o tome kako ne podržavamo upotrebu opreme američke proizvodnje za napade unutar Rusije. Naš fokus je na tome da Ukrajini obezbedimo opremu i obuku koja im je potrebna da ponovo zauzmu svoju suverenu teritoriju, a mi smo upravo to i uradili", rekao je zvaničnik.

On je dodao i da "svaka zemlja donosi sopstvene suverene odluke o tome kakvu pomoć pruža Ukrajini i koje uslove joj postavlja", ali je istakao i da su mnoge druge države od Ukrajinaca tražile isto što i oni- da oružje koriste za odbranu, a ne svoje osvajačke pohode u pokušaju.

Politički koordinator diverzantske i proukrajinske Legije slobodne Rusije Ilja Ponomarjov priznao je za "Vašington post" da zaista postoje ograničenja za korišćenje zapadne opreme Rusiji, ali je pokušao i da se "opere", tvrdeći da je reč o oružju koje su prvo Rusi zaplenili Ukrajincima, a zatim ga oni "vratili".

Ruski dobrovoljački korpus slagao je da nije ni koristio zapadno oružje tokom napada, ali ga je "Vašington post" demantovao, angažujući stručnjaka koji je pregledao fotografije iz Belgoroda, i otkrio da su teroristi imali češke "bren" puške, kao i belgijske jurišne FN SCAR.

List navodi da belgorodska "epizoda" otvara pitanja o odgovornosti, kao i o tome koliko su Sjedinjene Američke države spremne da tolerišu svom savezniku Zelenskom.