Svet

Mask preuzeo Tviter, pa tvitnuo "Ptica je oslobođena" (FOTO)

Najbogatiji čovek sveta kupio je kompaniju za 44 milijarde dolara i proklamovao da u posao nije ušao zbog novca, već zbog ljubavi prema čovečanstvu
Mask preuzeo Tviter, pa tvitnuo "Ptica je oslobođena" (FOTO)© Tanjug/AP Photo/Godofredo A. Vásquez

Američki milijarder Ilon Mask je zvanično postao vlasnik društvene mreže Tviter, nakon višemesečnih pregovora sa akcionarima.

Nedugo pošto je u sedište kompanije Tviter uneo lavabo i zadao temu za razmišljanje zaposlenima i javnosti, tehnološki preduzetnik Ilon Mask tvitnuo je: "Ptica je oslobođena", a svi svetski mediji preneli da je zaključena kupovina društvene mreže prepoznatljive po plavoj ptičici, svom logou.

Najbogatiji čovek sveta kupio je kompaniju sa sedištem u San Francisku za 44 milijarde dolara i proklamovao da u posao nije ušao zbog novca, već da pokuša da pomogne čovečanstvu koje voli. Filantropski pristup ne treba da očekuju zaposleni u Tviteru, barem prema najavama koje se ovih dana mogu pročitati u medijima.

Mask je nakon preuzimanja kompanije otpustio nekoliko rukovodećih ljudi u kompaniji i najavio dodatne otkaze, prenosi Rojters.

Među otpuštenima je izvršni direktor Tvitera Parag Agraval, finansijski direktor Ned Segal i šefica pravnih poslova i politike Vidžaja Gadea.

Mask navodno planira dalje velike rezove u kompaniji i otpuštanja, pominjalo se čak da će taj procenat biti 75 odsto od ukupnog broja zaposlenih. Ovi navodi su demantovani, uz nešto utešniju poruku zaposlenima, da se govorilo o otpuštanju "samo" oko polovine zaposlenih, a Mask je navodno poručio da će se tražiti "ekstremna radna etika".

Objavio je i da želi da Tviter bude mesto gde će svako moći slobodno da iznese svoje mišljenje, ali ne i mesto gde će bez ikakvih posledica moći da se piše bilo šta.

Najava nove, Maskove ere u "oslobođenom" Tviteru za mnoge je bila njegova objava iz maja ove godine da će vratiti na društvenu mrežu nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa. Tramp, nekada zagriženi tviteraš, u međuvremenu je pokrenuo svoju društvenu mrežu, pa nije izvesno ni da li će želeti da se vrati "plavoj ptičici" ni da li će tehnološki preduzetnik ispuniti svoje reči.

Jedan od planova je i da Tviter postane super-aplikacija, koja bi nudila korisnicima brojne sadržaje i usluge, od transfera novca do kupovine.

Ciljevi su visoko postavljeni, a sudeći po broju aktivnih korisnika, jer 90 odsto tvitova proizvod je svega deset odsto korisnika, izgleda da će zaista biti potrebna ekstremna radna etika da bi se postiglo sve što je novi vlasnik naumio.

Ilon Mask kupovinu Tvitera najavio je u aprilu, pošto je postao jedan od najvećih akcionara kompanije i tada je počeo psihološki triler sa elementima drame, u kojem je bilo svega: od rukovanja i sklapanja dogovora, do najave raskida, međusobnih optužbi, sudskog procesa.

Pošto je objavljeno da milijarder kupuje kompaniju, on je u julu izjavio da se povlači iz dogovora. Tražio je podatke o aktivnim korisnicima od Tvitera, odnosno o tome koliko ima lažnih, spam naloga. Njihov odgovor da se radi o manje od pet odsto takvih naloga smatrao je prikrivanjem informacija, što je bio jedan od razloga da sada isprati iz kancelarija nekoliko čelnika kompanije.

Tumačilo se i da je Mask ustvari bio zabrinut da je preplatio Tviter, a sama kompanija tužila ga je sudu u Delaveru zbog nepoštovanja potpisanog ugovora. Negde u sred tog procesa, za koji su pojedini pravni stručnjaci ocenjivali da ga Mask ne bi mogao dobiti, dogodio se rasplet. Sa lavaboom kao glavnim rekvizitom.

image