Bajden ne namerava da se sastane sa Putinom

Američki predsednik ne želi da se sastane sa ruskim kolegom tokom predstojećeg samita G20, saopšteno je iz Bele kuće

Američki predsednik Džozef Bajden ne namerava da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom samita G20, saopštio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

"Predsednik je rekao da nema nameru da sedne sa Vladimirom Putinom", rekao je Kirbi.

U nedavnom razgovoru za Si-En-En, predsednik SAD je, takođe, poručio da ne želi da se sastane sa ruskim kolegom.

"Nemam nameru da se sastanem sa njim, ali ukoliko bi on došao na samit G20 i rekao: Želim da pričamo o puštanju Grinerove, sastao bih se sa njim", izjavio je Bajden.

Britni Griner je, inače, američka košarkašica koja je uhapšena na aerodromu u Rusiji zbog posedovanja kanabisa. Sud je pre tri dana potvrdio prvobitnu presudu kojom je dvostruka olimpijska šampionka proglašena krivom i preti joj kazna od 10 godina zatvora.

Prethodno je i "Politiko" izvestio da Bajdenova administracija radi na tome da se izbegne sastanak dvojice predsednika, međutim Bela kuća negira takve navode.

Dvojica predsednika poslednji put su se sastala u junu prošle godine u Ženevi.

Tokom jučerašnjeg govora na debatnom forumu "Valdaj", ruski predsednik je izjavio da još nije odlučio da li će prisustvovati samitu G20 sledećeg meseca u Indoneziji.

Ukoliko ne bude otputovao na samit, Putin je dodao da će umesto njega otići ruska delegacija na visokom nivou.

Inače, samit G20 zakazan je za 15. i 16. novembar, a pozvan je i ukrajinski predsednik. Vladimir Zelenski je potvrdio učešće, ali još se ne zna da li će sastanku lično prisustvovati ili će se uključiti putem video-linka.