Svet

Bivši agent FBI osuđen za špijunažu u korist Moskve pronađen mrtav u zatvoru

Robert Hansen je za 1,4 miliona dolara u gotovini i dijamantima razmenjivao visoko poverljive informacije o SAD sa Rusijom
Bivši agent FBI osuđen za špijunažu u korist Moskve pronađen mrtav u zatvoruGetty © Photo by Alex Wong/Newsmakers

Bivši agent Robert Hansen koji je Moskvi obezbedio informacije koje je FBI nazvao "verovatno najgorom obaveštajnom katastrofom u istoriji SAD", pronađen je mrtav u zatvoru, preneo je "Vašington post".

Hansen (79), pronađen je bez znakova života u zatvoru Supermak u Koloradu, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde SAD. 

Kako se dodaje, medicinsko osoblje je pokušalo reanimaciju, ali nije uspela.

Bivši agent FBI je 2002. godine osuđen na doživotni zatvor zbog špijunaže.

Kako bi izbegao smrtnu kaznu, Hansen je 2001. godine priznao krivicu.

Hansen je uhapšen 18. februara 2001. godine zbog špijuniranja u ime Rusije i bivšeg Sovjetskog Saveza, navodi FBI. Za komunikaciju sa rukovodiocima u Moskvi koristio je pseudonim "Ramon Garsija". Sa njima je za 1,4 miliona dolara u gotovini i dijamantima razmenjivao visoko poverljive informacije o državnoj bezbednosti SAD.

"Informacije koje je dostavio kompromitovale su brojne ljudske izvore, kontraobaveštajne tehnike, istrage, desetine poverljivih dokumenata američke vlade i tehničke operacije od izuzetnog značaja i vrednosti", saopštio je FBI.

FBI je napisao da su njegove špijunske aktivnosti počele 1985. godine, otprilike devet godina nakon što je položio zakletvu u birou.

image