Ursula fon der Lajen: Od kokošaka do potencijalne kandidature za šeficu NATO-a

Šefica Evropske komisije privodi kraju svoj mandat na čelu te organizacije, a neki tvrde da ima ambicije da nasledi Jensa Stoltenberga

U sobi od 20 kvadrata, bez prozora, sa krevetom, mini tušem, sušilicom i daskom za peglanjem u ćošku, živi trenutno najmoćnija žena na svetu, Ursula fon der Lajen.

"Studentski", al' pošteno, krpi kraj sa krajem od svoje plate koja, prema pisanju "Gardijana" (sa stambenim dodatkom) iznosi 401.804 evra godišnje.

Bivša lekarka koja je studirala i na Londonskoj školi ekonomije, poznata po svojoj radnoj etici dok obavlja posao šefice Evropske komisije, navodi ovaj list.

"Ursulu Fon der Lajen ne viđate mnogo na prijemima u Briselu, na svečanim prilikama ili dugim večerama, jednostavno zato što ona provodi mnogo vremena za svojim stolom", kaže nemački poslanik desnog centra Dejvid Mekalister .

Zato rečenica "koga da pozovem ako želim da zovem Evropu" koja se pripisuje Henriju Kisindžeru, godinama ima isti odgovor - na drugoj strani veze obavezno je upravo Ursula, prva žena na čelu Evropske komisije koju je "Forbs" nedavno proglasio najmoćnijom ženom na svetu.

"Posle više od 1.200 dana na čelu Komisije, koja formira i sprovodi politiku za 450 miliona Evropljana, Fon der Lajen je u poslednjoj trećini svog mandata. Bio je to buran period: preuzela je dužnost 2019. sa ambicioznim obećanjima da će se uhvatiti u koštac sa klimatskom krizom, ali se ubrzo suočila sa pandemijom koja se javlja jednom u veku i najvećim ratom na evropskom tlu od 1945. godine", ocenjuje "Gardijan" u tekstu posvećenom udarnoj pesnici Evropske unije.

Ursula je inače vegetarijanka koja ima sedmoro odrasle dece. S obzirom na kvadraturu stančića u kome se skupila šefica Evrope, očigledno da deca ne žive s njom.

Šefica Evropske komisije kad god može ode i na selo, gde, sudeći po "Gardijanovoj" toploj ljudskoj priči, gaji i konje, koze i kokoške. Saznali smo i imena kojima je počastila svoje kokice - nazvane su po nemačkim princezama, osim jedne koja se zove Angela.

"Što je možda njena usputna počast prvoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je i dovela Fon der Lajen u nemačku vladu", zapaža britanski list.

Iako se približava kraju svog predsedničkog mandata u Komisiji, Fon der Lajen nije otkrila da li namerava da se kandiduje za drugi mandat. 

"Biće joj potrebna podrška njene EPP (Evropske narodne stranke), koju nema. Jer neki teškaši EPP privatno se žale da je njena komisija previše ekonomski intervencionistička, previše brine o zaduživanju i nedovoljno o ​​boljoj regulativi, odnosno agendi koja često znači manje regulative. Ona nema ideologiju, mogla bi da bude bilo čiji predsednik", rekao je jedan član EPP.

Ursulina karijera, mogla bi međutim, da krene u drugom pravcu, jer insajderi u EU spekulišu da ima ambiciju da postane šefica NATO, iako mesto Jensa Stoltenberga ostaje upražnjeno u oktobru, odnosno godinu dana pre nego što Fon der Lajenova okonča svoj mandat u Komisiji.

"Za sada je malo verovatno da će se Fon der Lajen uskoro vratiti svojim kokoškama", zaključuje "Gardijan".