Svet

Britanski ministar o napadu na Kahovku: Prerano je za procene, ali krivi su Rusi

Upitan za upade oružanih grupa iz Ukrajine u Rusiju, a za koje Kijev tvrdi da nije odgovoran, Džejms Kleverli je rekao da je na Kijevu da odluči kako će da se brani
Britanski ministar o napadu na Kahovku: Prerano je za procene, ali krivi su Rusi© Tanjug/Valentyn Ogirenko/Pool photo via AP

Prerano je da se donose određenije procene detalja u vezi sa napadom na branu Kahovka, ali to se dogodilo zbog "ruske invazije", izjavio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli.

On se nalazi u poseti Ukrajini, a u mestu Hrebelki, gde je pratio proces deminiranja, prokomentarisao je za Rojters da je čuo izveštaje o uništenju brane u južnom delu Ukrajine pod ruskom kontrolom. Agencija navodi da Rusija i Ukrajina razmenjuju međusobne optužbe za odgovornost za napad, ističući da je reč o namernom udaru.

"Čuo sam za eksplozije na brani i rizike od poplava. Prerano je procenjivati detalje, ali treba zapamtiti da je jedini razlog zbog čega je do toga došlo to što je Rusija započela ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu", rekao je Kleverli.

On je dodao da će Britanija nastaviti da prati i procenjuje situaciju, ali da je "najbolje što Rusija sada može da uradi da povuče odmah svoje trupe".

Prilikom posete Ukrajini, tokom koje se sastao s predsednikom Vladimirom Zelenskim i šefom diplomatije Dmitrijem Kulebom, Kleverli je ponovio podršku Londona Kijevu u, kako je naveo, odbrani protiv Rusije, uveravajući da će Britanija nastaviti da pruža pomoć Ukrajini u oružju koje joj je potrebno.

Upitan za upade u Rusiju u kojoj su naoružane grupe prešle iz Ukrajine u Rusiju u zapadnim pograničnim područjima, Kleverli je rekao da je na Kijevu da odluči kako će da se brani.

Ukrajina je odbacila odgovornost za napade u regionu Belgoroda, podseća Rojters.

"Odluke o tome kako Ukrajina vodi svoju samoodbranu su odluke ukrajinskog rukovodstva", istakao je britanski ministar.

On je dodao da nema nesaglasnosti između Britanije i Sjedinjenih Američkih Država oko obezbeđivanja oružja Ukrajini, nakon što je London poslao Kijevu rakete dugog dometa "storm šedou" koje imaju mogućnost da pogode teritoriju Rusije.

"Sve zemlje stavile su ograničenja na opremu koju su poslale. U većini slučajeva, to znači da oprema može da se koristi unutar ukrajinske teritorije", rekao je Kleverli, dodajući da je po tom pitanju pozicija SAD i Britanije ista.

image