Seul: Severna Koreja ispalila dve rakete u blizini istočne obale Japanskog mora

Seul veruje da se Pjongjang sprema da izvrši nuklearni test

Južna Koreja je saopštila da je njihov severni sused lansirao dve balističke rakete kratkog dometa iznad istočnih voda Japanskog mora, saopštila je vojska.

Lansiranje je usledilo samo četiri dana nakon što su Pjongjang i Seul razmenili pucnje upozorenja kod zapadne obale usred eskalacije vojnih tenzija.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je "detektovala dve balističke rakete ispaljene iz oblasti Tongčon u Gangvonu", provinciji na istočnoj obali Severne Koreje.

"Naša vojska je pojačala praćenje i nadzor i održava punu pripravnost u bliskoj saradnji sa SAD“, navodi se u saopštenju Združenog generalštaba Seula.

Američka indopacifička komanda saopštila je da lansiranja ne predstavljaju neposrednu pretnju za SAD ili njihove saveznike, ali je ukazala na "destabilizujući uticaj" nelegalnog nuklearnog oružja i programa balističkih projektila Pjongjanga.

Lansiranje u petak je poslednje u nizu testova oružja koje je Severna Koreja sprovela poslednjih nedelja, a poklopilo se i sa poslednjim danom godišnjih 12-dnevnih vežbi "Hoguk" u Seulu, koje su ove godine uključile neodređeni broj vojnika Sjedinjenih Država.

Južnokorejske i američke vazduhoplovne snage takođe planiraju da započnu obuku velikih razmera sledeće sedmice.

Od projektila kratkog dometa do interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), Pjongjang je testirao sve u ovoj rekordnoj godini lansiranja raketa, piše "Dojče vele".

Severna Koreja kaže da su nedavna lansiranja raketa bila u znak protesta protiv zajedničkih vežbi, koje smatra provokacijom i probom za invaziju.

Seul i Vašington kažu da su vežbe defanzivne i potrebne za suprotstavljanje pretnjama sa severa.

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol rekao je u utorak da se Sever sprema da izvede još jednu nuklearnu probu, koja će biti njena sedma.

"Izgleda da su već završili pripreme za sedmi nuklearni test“, rekao je on parlamentu tokom rasprave o budžetu.

Kasnije u sredu, SAD, Japan i Južna Koreja saopštile su da će severnokorejska nuklearna proba zahtevati "neviđeno snažan odgovor", obećavajući jedinstvo saveznika.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je mesecima podeljen u pogledu odgovora na nuklearne ambicije Severne Koreje. Rusija i Kina protive se sankcijama, dok ostale članice pozivaju na kaznu.