Svet

Zdrava ishrana prva žrtva finansijske krize u Britaniji

Sveže povrće i riba otpadaju sa jelovnika, a zamrznute pice i prerađeno meso postaju jela dana
Zdrava ishrana prva žrtva finansijske krize u Britanijiwww.globallookpress.com © Jon Super/XinHua

Mnoga britanska domaćinstva odustaju od zdravije ishrane jer ih rastuća inflacija gura ka jeftinijim prerađenim obrocima, pokazuju podaci potrošača i stručnjaci koji su zabrinuti da će Velika Britanija postati nacija gojaznih.

Kako cene namirnica rastu širom sveta, cena sveže hrane je u velikoj meri nadmašila prerađene i upakovane proizvode, pokazuje zvanični indeks potrošačkih cena u Velikoj Britaniji (CPI).

Cene svežeg povrća porasle su za oko 14 odsto u septembru u odnosu na isti mesec prošle godine, na primer, dok je sveže goveđe meso takođe skočilo za 14 odsto, riba 15, živina 17, jaja 22, a mleko sa niskim sadržajem masti za 42 odsto.

U međuvremenu, usoljeno ili dimljeno meso, poput slanine sporije je poskupelo za oko 12 odsto, cena zamrznutih pica porasla je za skoro 10 posto, slatke grickalice za šest, a čokolada nešto više od tri posto.

Menjaju se navike

Navike u kupovini se takođe menjaju, pokazuju podaci kompanije "Nielsen Aj-Kju", koja je za Rojters napravila potrošačku korpu od 37 prehrambenih proizvoda.

Obim prodaje svežeg povrća pao je za više od šest posto i svežeg mesa za sedam odsto u avgustu, na primer, dok je prodaja grickalica i slatkiša porasla za skoro četiri posto.

Ovi podaci, navodi agencija, pokazuju rastući trend ka kupovini prerađene hrane, što je izazvalo zabrunutost među zagovornicima javnog zdravlja.

"Postoji mnogo dokaza da loša ishrana bez voća i povrća ima ozbiljne posledice po zdravlje", rekla je Šona Gudi, menadžerka za istraživanje politike u Fondaciji za hranu, britanskoj dobrotvornoj organizaciji koja promoviše zdravu ishranu.

"Takođe znamo da je jeftina, visoko obrađena hrana ona koja će najverovatnije izazvati gojaznost", dodala je Gudi.

Strah od poskupljenja

Pakovani prehrambeni proizvodi često sadrže nezdrave nivoe soli, masti i šećera, plus pojačivače ukusa i hemikalije za konzerviranje koje im daju duži rok trajanja, a povezani su sa većim rizicima od gojaznosti, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka.

Britanija je već na čelu "epidemije gojaznosti" širom Evrope, gde je skoro 60 odsto odraslih debelo ili gojazno, što povećava rizik od prerane smrti i ozbiljne bolesti, piše u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz maja.

Sveža hrana je postala skuplja jer je energetski intenzivnija za proizvodnju od pakovane prehrambene robe.

Posledice rasta cena za neke su zastrašujuće.

Skoro deset miliona odraslih - ili jedno od pet domaćinstava - nije u stanju da stavi dovoljno hrane na sto, pri čemu neki preskaču obroke ili gladuju po ceo dan, pokazuje istraživanje Fondacije za hranu sprovedeno krajem septembra u celoj zemlji. To je dvostruko više nego u januaru.

Britanija nije sama u suočavanju sa inflacionom krizom koja se udružila sa pandemijom i sukobom u Ukrajini.

Više od polovine potrošača u Britaniji, Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, Italiji i Holandiji smanjilo je kupovinu osnovnih životnih namirnica, kao što su hrana, vožnja i grejanje, pokazala je anketa kompanije za istraživanje tržišta IRI sprovedena ovog meseca.

Tinejdžerska linija

Ekonomsko zdravlje Britanije je takođe iskomplikovano njenim izlaskom iz Evropske unije i političkim haosom u vidu tri premijera za tri meseca.

Politički haos iz Dauning strita prelio se na građane, doveo do porasta troškova hipoteka za mnoge porodice, frustrirajući one koji se bore da sastave kraj s krajem.

Aleksu Spindlou je trebalo manje od godinu dana da izgubi sve nakon što ga je pandemija ostavila bez posla prodaje robe za koncerte. Pre nego što je uspeo da stane na noge, inflacija je dovela do rasta njegovih troškova i ostavila ga zarobljenog u dugovima.

"Ne jedem ništa osim tosta sa veknama hleba od 39 penija za ručak oko nedelju dana, sa stvarima poput super jeftine pice za večeru“, rekao je 42-godišnjak iz grada Bejsingstouka u južnoj Engleskoj.

"Izgubio sam mnogo kilograma jedući manje. Unosim manje hranljivih materija nego ikad", dodao je on. "Otežava razmišljanje, a upravo sam dobio novi posao i trening je težak. Ruke su mi tanke kao kad sam bio tinejdžer."

Odustajanje od treninga

Mark Mekintoš, marketinški menadžer i otac dvoje dece koji živi u blizini Oksforda, svestan je da je njegova porodica sigurnija od mnogih drugih, ali se još uvek muči sa budžetom za nedeljni račun za kupovinu koji je skoro udvostručen u poređenju sa pre dve godine na više od 150 funti.

"Da, kupujemo manje sveže hrane, jer nam to pomaže da planiramo obroke", rekao je 39-godišnjak, koji je takođe smanjio potrošnju energije i otkazao svoje članstvo u teretani. "Ako je sveža hrana jeftinija, onda ćemo to dobiti, ali nije često u ponudi.

"Nema mnogo prostora za spuštanje niže", dodao je on. "Pokušaću da uzgajam malo našeg povrća na proleće, jer to ispadne kao najisplativije."

image