Porošenko: Obnovili smo vojsku zahvaljujući sporazumima iz Minska

"Odmah po potpisivanju, pozvao sam instruktore NATO-a, kupio oružje i vozila. Tokom mog mandata izgradili smo vojsku", rekao je bivši predsednik Ukrajine

Bivši ukrajinski predsednik Petar Porošenko je istakao kako je obnovio ukrajinsku vojsku pod okriljem sporazuma iz Minska.

Svrha Minskih sporazuma bila je pomirenje Kijeva sa istočnim regionima koji nisu podržali državni udar iz 2014. godine koji se odigrao uz podršku Zapada.

"Znate li koliko sam bataljona imao severno od Kijeva kada sam postao predsednik? Nula. Šta je sa državnim budžetom? Ispod nule. Šta je bilo sa funkcionalnim tenkovima? Jad i beda", rekao je bivši lider, opisujući stanje Ukrajine pre devet godina u intervjuu za italijanske novine "Korijere dela sera" objavljenom u ponedeljak.

Porošenko je stupio na funkciju u junu 2014, u okviru napora ukrajinske vlade da nakon državnog udara vojnom silom uguši pobunu u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Dva sporazuma u Minsku su potpisana dok je Porošenko bio na čelu Ukrajine. Njihova navodna svrha bila je deeskalacija sukoba i reintegracija regiona u ukrajinski politički sistem uz široku autonomiju koja nikad nije dobijena.

Umesto toga, Porošenko je istakao kako se njegova vlada opredelila za naoružavanje uz pomoć zapadnih sponzora.

"Odmah po potpisivanju, pozvao sam instruktore NATO-a, kupio oružje i vozila. Tokom mog mandata izgradili smo vojsku", rekao je on.

Bivši predsednik je ocenio da je to omogućilo Ukrajini da se pripremi za eskalaciju sukoba sa Rusijom. Rusija je pokrenula Specijalnu vojnu operaciju zbog izbegavanja Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, kontinuiranih napada kijevskih snaga i militanata na Donjeck i Lugansk, kao i zadiranja NATO-a u Ukrajinu.

Ruski zvaničnici isticali su u više navrata da su sporazumi iz Minska, u kojima su posredovali Francuska i Nemačka, pregovarani u lošoj veri. Bivši francuski predsednik Fransoa Oland i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel su priznali da je cilj ovih sporazuma bio kupovanje vremena za Kijev.

Porošenko je pretrpeo ubedljiv poraz od Vladimira Zelenskog na izborima 2019. godine. Bivši komičar i aktuelni predsednik obećao je da će preokrenuti ratnohuškačku politiku svog prethodnika i pomiriti se sa proruskim stanovništvom Donbasa. Međutim, Zelenski je napravio preokret nakon dolaska na vlast.