Svet

U Rijadu nakon sedam godina ponovo otvorena ambasada Irana

Region će se, Inšalah, okrenuti ka većoj saradnji i slaganju kako bi postigli stabilnost, prosperitet i napredak, poručio zamenik iranskog ministra spoljnih poslova
U Rijadu nakon sedam godina ponovo otvorena ambasada Iranawww.globallookpress.com © Monika Skolimowska

Ambasada Irana danas je ponovo otvorena u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu, nekoliko meseci nakon što su te dve zemlje uz posredstvo Kine postigle sporazum o normalizaciji odnosa.

Ispred ambasade je održana svečana ceremonija, kojoj je prisustvovalo nekoliko desetina diplomata i zvaničnika.

"Mi smatramo da je danas važan dan u odnosima između Islamske Republike Iran i Saudijske Arabije", rekao je zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Aliriza Bikdeli.

"Region će se, Inšalah, okrenuti ka većoj saradnji i slaganju kako bi postigli stabilnost, prosperitet i napredak", dodao je on.

Iran i Saudijska Arabija su u martu obnovili diplomatske odnose nakon višegodišnjeg neprijateljstva koje je ugrozilo stabilnost na Bliskom istoku i podstaklo regionalne sukobe, uključujući one u Jemenu, Siriji i Libanu, prenosi Rojters.

Sporazum je sklopljen sedam godina nakon što je Saudijska Arabija, u kojoj većinski žive suniti, prekinula odnose sa većinski šiitskim Iranom, kao posledica spora oko pogubljenja šiitskog muslimanskog sveštenika od strane Rijada.

Saudijska Arabija je takođe okrivila Iran za napade raketama i dronovima na njena naftna postrojenja 2019. godine, kao i napade na tankere u vodama Zaliva.

"Diplomatija je najbolji način komunikacije i dijaloga između zemalja kako bi se postiglo razumevanje", rekao je Bikdeli.

image