Najnovija anketa: AfD druga partija u Nemačkoj, jači od svake članice vladajuće koalicije

Porast popularnosti nemačke desničarske partije AfD izazvao je razdor i uzajamne optužbe među nemačkim strankama

Alternativa za Nemačku (AfD) se, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, popela na drugo mesto po popularnosti i skoro se izjednačila sa vladajućim Socijaldemokratama (SPD).

Ovakav uspeh AfD-a je dugo bio nezamisliv, međutim, kada bi se sada raspisali parlamentarni izbori ta stranka bi dobila 18 odsto glasova, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje svakoga meseca sprovodi institut Infratest-dimap za javni servis ARD.

Predsednik opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc tvrdi da je za uspeh AfD-a kriva vlada.

"Da imamo vladu koja dobro radi AfD ne bi bila na 18 odsto. Građani Nemačke su siti takve vlasti i zato sada sebi daju oduška na ovaj način", izjavio je Merc na televiziji ZDF i uputio posebne kritike stranci Zeleni.

Ipak, Merc je poručio da neće sarađivati sa AfD-om koju je nazvao antisemitskom strankom, neprijateljski nastrojenom prema strancima.

"Sve dok sam ja predsednik CDU, neće biti nikakve saradnje s tom strankom", rekao je Merc.

Porast popularnosti nemačke desničarske partije AfD izazvao je razdor i uzajamne optužbe među nemačkim strankama.

Opoziciona CDU optužuje nemačku koalicionu vladu (SPD, Zeleni, FDP) za uspon desničara, ali kancelar Olaf Šolc odbacuje te tvrdnje i ukazuje da takve desničarske tendencije postoje i u drugim zemljama, navodi "Dojče vele".