Varljiva sloboda tržišta: EU zabranjuje 5G tehnologiju kineskog “Huaveja”?

EU optužuje "Huavej" da predstavlja "pretnju po sajber bezbednost" bloka, ali mnoge države članice se i dalje protive restrikcijama protiv te kompanije

Evropska unija razmatra zabranu za svoje države da koriste usluge kompanije koje smatraju "bezbednosnim rizikom" u razvoju 5G mreže, uključujući i kineskog giganta "Huavej", prenosi "Fajnenšel tajms".

Ipak, pojedine evropske vlade navodno nisu ubeđene da je to najbolje rešenje, preneo je britanski list.

"Samo trećina" država članica EU je zabranila upotrebu delova koje proizvodi "Huavej" u razvoju 5G mreže, i pored preporuke Brisela da bi trebalo isključiti "visokorizične prodavce" iz tehnoloških investicija.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton rekao je evropskim ministrima za telekomunikacije da je "to premalo", kao i da to "ugrožava zajedničku bezbednost".

Preporuke, koje su države članice jednoglasno usvojile 2020. godine, uključuju zahteve za posedovanjem određenih sertifikata i diversifikaciju dobavljača.

Preporuke nisu bile obavezujuće, ali ljudi upoznati sa tematikom tvrde da bi EU mogla da uvede čvršće zabrane protiv kompanija koje smatra "bezbednosnom pretnjom", kakava je "Huavej", ukoliko zemlje poput Nemačke ne budu uvele adekvatne mere.

Evropska komisija je odbila da komentariše takve navode. To telo je najavilo da će sledeće nedelje objaviti izveštaj o rezultatima dosadašnjeg uvođenja preporuka.

Zabrane bi teško mogle da budu usvojene pre kraja mandata aktuelnog saziva Komisije, koji ističe 2024. godine, zato što je potrebno da ih odobre Evropski parlament i sve države članice.

U "Huaveju" su rekli da se protive politizaciji bezbednosti u sajber prostoru.

"Procena rizika sajber bezbednosti bez držanja do tehnoloških standarda, ili isključivanje određenih dobavljača iz sistema bez odgovarajuće tehnološke procene, predstavlja kršenje principa pravičnosti i nediskriminacije, a takođe je i protivno zakonima i propisima Evropske unije i njenih članica", objavili su oni.

Ta kompanija je dodala da "nijedan sud nije utvrdio da se 'Huavej' bavio krađom intelektualne imovine, niti je od njega tražio da plati odštetu za te vrste prekršaja".

Vašington je "Huavej" optužio da je "kriminalna organizacija" koja "krade od američkih kompanija, krši sankcije protiv Severne Koreje i iznosi netačne tvrdnje o FBI".

Oni su pozvali svoje saveznike da zabrane rad te kompanije na razvoju kritične infrastrukture.

Nemački zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog veza između "Dojče Telekoma" i "Huaveja". Berlin je ranije ove godine razmotrio upotrebu kineskih delova u izgradnji 5G infrastrukture i to da li je potrebna promena zakona.

Zvaničnici koji su upoznati sa diskusijama u Briselu upozorili su na "troškove dugoročne zavisnosti" od Kine, kao što se blok oslanjao na ruske isporuke energenata pre sukoba u Ukrajini, ako cela EU ne uspe da zabrani "Huavej". "Znamo kako je zavisiti od drugih", rekao je jedan on njih za FT.

Najnovija upozorenja dolaze u trenutku povećane zabrinutosti u Evropskoj uniji zbog navodne "tehnološke zavisnosti" od Kine, njihovih "trgovinskih praksi i odnosa prema ljudskim pravima".

Na prošlonedeljnom sastanku sa ministrima telekomunikacija, Breton je upozorio na rizike od "preteranog izlaganja" kineskim dobavljačima.

"Moja glavna poruka državama članicama je da ih podsetim na potrebu da se što pre deluje kako bi se sprečilo stvaranje ranjivosti" rekao je on.

EU je već uspela da "smanji ili eliminiše" svoje geopolitičke rizike u oblasti energetike, rekao je on, dodajući da bi "isto trebalo učiniti i sa 5G mrežama".

"Ne možemo da dozvolimo da održavamo kritičnu zavisnost koja bi mogla da postane oružje protiv naših interesa."

Danska, Švedska, Estonija, Letonija i Litvanija već su zabranile upotrebu tehnologije "Huaveja" u razvoju 5G infrastrukture, dok je Portugal najavio da će to učiniti uskoro.