Svet

"Opasni po demokratiju": Zašto bi AFD mogao da bude zabranjen

Institut želi da popuni prazninu u društvenoj i pravnoj debati o AFD-u i pomogne da se podigne svest o opasnosti koju AFD predstavlja u politici, državi i društvu, navodi se u analizi organizacije
"Opasni po demokratiju": Zašto bi AFD mogao da bude zabranjenwww.globallookpress.com © Michael Reichel

Desničarska partija Alternativa za Nemačku (AFD) mogla bi da bude zabranjena zbog "opasnosti po slobodni demokratski poredak", navodi se u najnovijoj studiji Nemačkog instituta za ljudska prava (DIMR). 

U dokumentu pod nazivom "Zašto bi AfD mogao da bude zabranjen. Preporuke državi i politici", objašnjava se da je AFD dostigao takav stepen opasnosti po demokratiju, da bi Savezni ustavni sud mogao da ga zabrani u skladu sa članom 21. Ustava. 

Pomenuti Institut je organizacija za ljudska prava sa sedištem u Berlinu koja se finansira iz budžeta nemačkog Bundestaga, a navode da su do takvih zaključaka došli ispitivanjem programa stranke, kao i izjava čelnika i izabranih funkcionera.

"Institut ovom analizom želi da popuni prazninu u društvenoj i pravnoj debati o AFD-u i pomogne da se podigne svest o opasnosti koju AFD predstavlja u politici, državi i društvu", ističe se u dokumentu. 

Dodaje se da AFD želi da ukine slobodni demokratski osnovni poredak i da je, po svom programu, u pitanju desničarska ekstremistička partija, koja ima za cilj da ukine garanciju ljudskog dostojanstva sadržanu u članu 1. stav 1. Ustava. 

Pored toga, u partiji je sve više prihvaćeno krilo koje predvodi Bjorn Hoke, a koje se zasniva na "tiraniji nacionalsocijalizma".

"Zabrana stranke je odgovornost Saveznog ustavnog suda, koji može da interveniše samo ako oni koji imaju pravo da podnesu zahtev – Bundestag, Bundesrat ili Savezna vlada – podnesu zahtev za zabranu", upozorava DIMR.

Odluka o tome da li će takav zahtev biti podnet, zavisi od mnogih faktora, uključujući i političke. Ali čak i da takav zahtev bude podnet, opasnosti koju AFD predstavlja može se suprotstaviti samo nedvosmislenim distanciranjem od AFD-a na saveznom, državnom i lokalnom nivou.

"Takvo razgraničenje trenutno ne postoji u celosti, što posebno može da se primeti na opštinskom nivou", tvrdi Institut.

Inače, vladajuća "Semafor koalicija" sve više gubi popularnost u Nemačkoj, a Alternativa za Nemačku se, prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, popela na drugo mesto po popularnosti i skoro se izjednačila sa vladajućim Socijaldemokratama (SPD).

Ovakav uspeh AFD-a je dugo bio nezamisliv, međutim, kada bi se sada raspisali parlamentarni izbori ta stranka bi dobila 18 odsto glasova, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje svakoga meseca sprovodi institut Infratest-dimap za javni servis ARD.

image