"En-Bi-Si": Napad dronovima na Moskvu nije bio nasumičan, stanovi ruskih obaveštajaca mogući cilj

"Ovo nije bio tek nasumični napad na bogato predgrađe", rekao je osnivač privatne informativne agencije "Strajder tehnolodžis"

Ukrajinski napad dronom koji je oštetio nekoliko stambenih zgrada u Moskvi prošle nedelje je verovatno za cilj imao rezidencije ruskih obaveštajnih službenika, izjavilo je više izvora upoznatih sa napadima, uključujući jednog visokog američkog zvaničnika i jednog zaposlenog u Kongresu SAD.

Iz privatne američke informativne agencije "Strajder tehnolodžis" je poručeno da je najmanje jedna od pogođenih zgrada dovedena u vezu sa Spoljnom obaveštajnom službom (SVR) Ruske Federacije, prenosi "En-Bi-Si".

Kako se navodi, zgrada je u posedu jednog ruskog državnog entiteta, a koji je navodno imao ugovor sa vojnom jedinicom koja je povezana sa SVR.

Međutim, ostaje nejasno da li je dom ruskog oficira oštećen i je li iko od ruskih obaveštajaca povređen, dodaje se.

"Ovo nije bio tek nasumični napad na bogato predgrađe", rekao je osnivač "Strajder tehnolodžis" Erik Levesk za američki medij, opisujući napad kao ključan momenat psihološkog rata unutar ukrajinskog sukoba.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je 30. maja da je tokom napada nekoliko zgrada pretrpelo manju štetu, ali da ozbiljnih povreda među lokalnim stanovništvom nije bilo.

Rusko Ministarstvo odbrane je zatim optužilo Kijev za pokretanje "terorističkog napada" na prestonicu. Prema saopštenju ministarstva, u napadu je učestvovalo osam dronova, od kojih su neki oboreni protivvazdušnom odbranom, a neki onesposobljeni merama elektronskog ratovanja. Kijev je negirao umešanost, iako je sa odobravanjem sačekao vesti o incidentu.

Ubrzo nakon napada, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli tvrdio je da Kijev ima "legitimno pravo" da gađa mete na ruskom tlu.

Reakcija Bele kuće bila je opreznija, saopštivši da SAD, "uopšteno gledano", ne podržava ovakve napade na teritoriji Rusije, dok je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov ocenio da je napad dronovima "u skladu sa opštom politikom kolektivnog Zapada da podriva zemlju."

Pozivajući se na izvore, Si-En-En je ranije izvestio da je Ukrajina osnovala mrežu diverzanata na ruskoj teritoriji, koje oprema bespilotnim letelicama za napade na različite ciljeve unutar zemlje.