Svet

EK tuži Poljsku zbog zakona o ruskom uticaju

Zakon je naišao na oštre kritike poljske opozicije, dok je zbog njega oko pola miliona stanovnika Varšave u nedelju izašlo na ulice
EK tuži Poljsku zbog zakona o ruskom uticajuwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere/Keystone Press Agency

Evropska komisija je saopštila da tuži Poljsku zbog zakona o osnivanju posebnog tela za ispitivanje navodnog ruskog uticaja u poljskoj politici, za koji kritičari kažu da krši ustav te zemlje i da bi mogao da se koristi za zastrašivanje političkih protivnika.

EK će započeti proceduru tako što će Varšavi poslati zvanično obaveštenje u vezi sa novim zakonom, rekao je na brifingu za novinare potpredsednik tog tela Valdis Dombrovskis, prenosi "Politiko".

Sa druge strane, poljski ministar za Evropu Šimon Šinkovski vel Sek rekao je da je Varšava uverena u svoje namere, dodavši da će "smireno izneti pravne i činjenične argumente u ovom slučaju nakon što razmotrim zabrinutost" Komisije.

Prema zakonu koji je usvojen krajem maja, Komisiju za ispitivanje "ruskog uticaja" bi činilo devet članova koje imenuje parlament u kojem stranka Pravo i pravda (PiS) ima većinu, a ta komisija bi imala pristup svim vladinim resorima i dokumentima.

U slučaju da se utvrdi da su osumnjičeni krivi za delovanje pod uticajem Kremlja, predviđa se niz kazni, koje uključuju i zabranu obavljanja javnih funkcija na deset godina.

Pored EK, čak su i SAD, inače ključni NATO saveznik Poljske, izrazile zabrinutost zbog ovog zakona.

Kritičari su zakon nazvali čak nazvali "Leks Tusk", jer bi njegova najozbiljnija meta mogao da bude upravo bivši predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, kojeg su političari PiS-a, posebno osnivač stranke Jaroslav Kačinjski, više puta optuživali da je previše prijateljski nastrojen prema Moskvi.

Pristalice vlade kažu da je komisija potrebna da razmotri pitanja kao što su ruski gasni sporazumi koje je potpisala Varšava dok je Tusk bio premijer.

Međutim, "Politiko" podseća da je taj sporazum potpisan pre početka ukrajinske krize 2014. godine, a Poljska je pod sadašnjom partijskom vladom PiS nastavila da kupuje rusku energiju do ove godine.

Predsednik Poljske Andžej Duda pokušao je da smiri situaciju tako što je u petak najavio da će predložiti za ukidanje sankcija pojedincima za koje se utvrdi da su delovali pod uticajem Rusije, da će komisija umesto toga moći da da samo negativno mišljenje o sposobnosti neke osobe za javnu funkciju, kao i da poslanici ne bi mogli da budu birani za članove komisije.

Međutim, amandmani još nisu stigli do parlamenta, a čak i sa njima, kritičari smatraju da se zakon i dalje kosi sa poljskim ustavom.

image