Svet

FBI na zahtev Kijeva cenzurisao ruske naloge na Tviteru, na meti i RT

Na priloženom dokumentu SBU bilo je 163 naloga pomenute društvene mreže, a među njima i oni koji pripadaju glavnoj urednici "Rusija sevodnja" i RT Margariti Simonjan
FBI na zahtev Kijeva cenzurisao ruske naloge na Tviteru, na meti i RT© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall, File

Američki FBI tražio je od "Tvitera" da ukloni više od 160 naloga za koje ukrajinska Služba bezbednosti (SBU) tvrdi da "šire strah i dezinformacije", a koji pripadaju ruskim političarima, javnim ličnostima, novinarima, medijima, uključujući RT i agenciju "RIA Novosti", objavio je na platformi "Sabstek" novinar Aron Mate pozivajući se na internu prepisku koja je procurila.

Federalni istražni biro je takođe zatražio od "Tvitera" da Kijevu prosledi privatne podatke ovih naloga.

Kako se navodi, agent FBI Aleksandar Kobzanec, koji je angažovan u američkoj ambasadi u Kijevu, obratio se rukovodiocima "Tvitera" u martu 2022, prosleđujući im spiskove osoba koje su ukrajinske vlasti optuživale za širenje dezinformacija a koje je on dobio od SBU.

"Kao nastavak našeg razgovora prilažem spisak naloga koje sam dobio tokom poslednjih nedelja od ukrajinske Službe bezbednosti. SBU sumnja da se s tih naloga šire dezinformacije i strah. Za vas da proučite i pogledate", stoji u jednom od pisama koje je objavio Mate.

"Da bismo zaustavili rusku agresiju na informativnom frontu, ljubazno vas molimo da preduzmete hitne mere da blokirate ove naloge na Tviteru i dostavite nam korisničke podatke navedene prilikom registracije", navela je SBU.

Na priloženom dokumenti SBU bilo je 163 naloga pomenute društvene mreže, a među njima i oni koji pripadaju glavnoj urednici "Rusija sevodnja" i RT Margariti Simonjan, agenciji "RIA Novosti", novinaru Vladimiru Solovjovu, lideru Komunističke partije Rusije Genadiju Zjuganovu, piscu Zaharu Prilepinu, bivšem šefu "Roskosmosa" Dmitriju Rogozinu itd.

Označeni su i pojedini američki i kanadski novinari, uključujući i Arona Matea.

Zahtev nije ispoštovan kako je SBU želela. Tadašnji šef "Tvitera" zadužen za pitanja bezbednosti Džoel Rot odgovorio je Kobzanecu da će istražiti naloge, ali da je malo verovatno da novinari koji se bave sukobom s proruskih pozicija krše pravila te kompanije. 

Od 163 naloga za koje je SBU tvrdio da su "korišćeni za širenje dezinformacija i lažnih vesti, da netačno odražavaju događaje u Ukrajini" 34 su suspendovana, a 20 je od tada izbrisano.

image