"Dojče vele": Nemačka strahuje da bivši piloti odaju tajne Kini

Sve se dešava u momentu kada nemačka vlada, na nagovor SAD, preispituje ekonomske i strateške odnose sa Kinom

Nemačka je u prošlosti zvanično sprovodila programe vojne obuke sa Kinom, što je uobičajena praksa da vojske razmenjuju tehničko i taktičko iskustvo. Takođe, nije neuobičajeno da pripadnici službe odu u privatni sektor nakon što odu u penziju.

Međutim, ovih dana se pravila pažljivije preispituju, što je pokazala burna reakcija u Nemačkoj na izveštaj koji baca svetlo na inače svakodnevnu praksu. Naime, "šačica" penzionisanih pilota nemačkih vazduhoplovnih snaga otišla je u Kinu na osnovu unosnih privatnih ugovora o obuci, naveli su "Špigl" i javni servis ZDF.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus, koji je bio na bezbednosnom samitu u Singapuru kada je priča objavljena, rekao je kineskom kolegi Li Šangfuu da očekuje "da će ova praksa biti odmah prekinuta", prenosi "Dojče vele".

Sve se dešava u momentu kada nemačka vlada, na nagovor SAD, preispituje ekonomske i strateške odnose sa Kinom, podseća portal.

"Ministarstvo odbrane mora da učini sve što je moguće da okonča ovu praksu. Hitno treba da se pooštre pravila za ljude koji zbog prirode posla koji obavljaju za nemačku državu imaju pristup informacijama od značaja za bezbednost", rekao je za "Dojče vele" Markus Faber, poslanik i član parlamentarnog odbora za odbranu. 

Pravna siva zona

Sam posao ne krši nikakav zakon, ali "legalna siva zona" daje nemačkoj vladi određena ovlašćenja da zaustavi takav prenos znanja.

"Međutim, izuzev jasnog slučaja odavanja državnih tajni, penzionisani vojnici i drugi državni službenici uglavnom mogu slobodno da iskoriste svoju stručnost. Oni podležu 'retroaktivnim' obavezama službe", naveo je portparol nemačkog ministarstva odbrane. To znači da oni moraju da prijave takav angažman i da su u obavezi da čuvaju poverljivost podataka. 

Ministarstvo zatim proverava da li postoji sukob interesa i može da ne odobri zapošljavanje ako utvrdi da takav sukob postoji.

U konkretnom slučaju, Ministarstvo je izrazilo zabrinutost da kineski piloti ne dobijaju samo osnovnu letačku obuku, već i informacije o taktici i operativnim sposobnostima NATO-a. Nejasno je, međutim, da li to predstavlja kršenje pravila o čuvanju poverljivih informacija. 

Južnoafrička letačka škola (TFASA), koja je pomenuta u izveštaju "Špigla", negirala je da ugrožava nacionalnu bezbednost bilo koje zemlje i dodala da se svi aspekti obuke i materijali obezbeđuju iz javno dostupnih izvora podataka ili od samih klijenata.

Moguće je da zapošljavanje penzionisanih NATO pilota za obuku kineskih avijatičara traje skoro deceniju unazad, kažu stručnjaci, dakle mnogo pre nego što je EU definisala Kinu kao "sistemskog rivala", a američka strategija nacionalne bezbednosti nazvala Kinu "jedinim konkurentom" sa sredstvima i željom da "preoblikuje međunarodni poredak".

Ali Kina ima dugu istoriju uspešnog korišćenja stranog znanja za domaće potrebe i preuzela je sva zapadna dostignuća u akademskoj zajednici i istraživanjima, industriji, tehnologiji i intelektualnoj svojini, ali i u oblasti odbrane. 

"Rad sa penzionisanim zapadnim pilotima omogućava kineskoj Narodnooslobodilačkoj armiji da usavrši svoju doktrinu, a to je u suštini krađa tajni o vojnim vežbama zapadnih zemalja", rekao je Cu-Jun Su, naučni saradnik Instituta za istraživanje nacionalne odbrane i bezbednosti na Tajvanu.

Politički motivisan slučaj?

Izveštaj nemačkih medija o pilotima nemačkih vazduhoplovnih snaga dolazi usred naleta sličnog izveštavanja i u drugim zemljama, primećuje "Dojče vele" i podseća da su britanski i američki piloti takođe pominjani zbog učešća u kineskim programima obuke. 

Kao i u Nemačkoj, britanski parlament razmatra pooštravanje zakona koji regulišu tu materiju.

Portal navodi i "ekstremniji slučaj" bivšeg pilota američkih marinaca Danijela Dugana koji je uhapšen prošle godine u Australiji, čiji je državljanin. Dugan se suočava sa mogućom ekstradicijom u SAD zbog optužbi za zaveru, trgovinu oružjem i pranje novca u vezi sa navodnom obukom u Kini i to na osnovu ugovora sa Južnoafričkom letačkom školom.

Dugan je negirao optužbe, rekavši da je slučaj protiv njega politički motivisan, jer su se odnosi SAD i Kine pogoršali otkako je njegov ugovor istekao.