Svet

"Pais": Holandija i Zelenski pritiskaju Španiju da Kijevu isporuči "patriot"

Erdogan želi da jedini "patriot" koji bi Španija eventualno mogla da pošalje Kijevu ostane na trenutnoj poziciji u Turskoj
"Pais": Holandija i Zelenski pritiskaju Španiju da Kijevu isporuči "patriot"Getty © Photo by Pablo Blazquez Dominguez

Holandija i Zelenski vrše pritisak na premijera Španije Pedra Sančeza da isporuči Kijevu sisteme protivraketne odbrane "patriot", piše madridski "Pais".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski preneo svoj zahtev Sančezu tokom nedavnog sastanka na samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji.

U pitanje slanja "patriota" Španiji uključeni su i premijer Holandije Marko Rute i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, budući da je u okviru NATO-a u Turskoj raspoređena španska baterija tog protivraketnog sistema.

Rute se u Moldaviji obavezao Zelenskom da će mu pomoći da pojača kijevsku protivvazdušnu odbranu sistemima "patriot" i lovcima F-16, a prethodno je nakon sastanka sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Beloj kući premijer Holandije obećao da će njegova zemlja isporučiti sistem "patriot" Ukrajini. 

Kako piše "Pais", Kijev je pokušao da pokrene pitanje isporuke sistem "patriot" i sa Švedskom, Poljskom i Rumunijom, pa čak i sa zemljama van Evrope kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Problem koji Španija navodi jeste da je jedna od njene dve baterije "patriota", i jedina koja ispunjava sve operativne zahteve NATO-a, raspoređena u turskoj bazi Indžirlik od 2015. godine, a druga je "neophodna za nacionalnu odbranu" i nalazi se u Valensiji.

Španska vojska je "patriote" kupila polovne iz Nemačke 2004. i 2014. godine.

Španija bi, kako se dodaje, bila voljna da Kijevu ustupi bateriju raspoređenu u Turskoj, ali je predsednik Turske Erdogan jasno stavio do znanja da je zainteresovan da ta baterija ostane u Turskoj i nakon 31. decembra ove godine, kada prestaje ugovor.

"Pais" ocenjuje da patriot u Turskoj već duže vreme nema nije potreban iz odbrambenih razloga, budući da više ne postoji rizik od raketnog napada iz susedne Sirije. Međutim, španski "patriot" na tom mestu ima veliki politički značaj jer pokazuje solidarnost NATO-a sa Turskom.

Španski list takođe dodaje da su španski "patrioti" na izmaku snage i da će, ukoliko ne budu modernizovani, morati da budu povučeni iz upotrebe. Sredstva za unapređivanje dve baterije "patriota" su već izdvojena, a trenutno se čeka odobrenje SAD. 

image