Svet

Lukašenko: Glavno je zaustaviti konflikt, o uzrocima ćemo kasnije

Lider Belorusije danas se u Minsku sastaje sa sekretarima bezbednosti država članica ODKB-a sa kojima će razgovarati o bezbednosnim pretnjama
Lukašenko: Glavno je zaustaviti konflikt, o uzrocima ćemo kasnijewww.globallookpress.com © IMAGO/Iranian Presidency Office

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko danas je istakao da je trenutno najbitnije zaustaviti konflikt u Ukrajini, a ne tražiti njegove uzroke, iako će o tome nesumnjivo biti reči, ali kasnije.

"Nijedan naš sastanak nije prošao bez razgovora o situaciji u Ukrajini. Kao već iskusan čovek hteo bih da vas zamolim i upozorim da sada ne tražimo nekakve uzroke (za krizu). O njima ćemo govoriti pre ili kasnije. Ali sada je glavno pitanje da zaustavimo ovaj konflikt", rekao je Lukašenko na sastanku sa sekretarima bezbednosti država članica ODKB-a.

On je prokomentarisao da je "vojno-politička situacija napeta do krajnjih granica", a da iza toga stoje hibridni napadi na ključne oblasti života država članica organizacije. "Napadaju nas na svim frontovima", zaključio je, te dodao da SAD žele da podele Evropu i postanu njen gospodar, odnosno, da se uzrok konflikta krije u nečemu mnogo većem nego što je to Ukrajina.

Posebno se, kako je rekao, danas ističu pretnje u informacionoj sferi na čemu treba raditi. 

Zbog novonastale geopolitičke situacije i sukoba na granicama organizacije, Lukašenko je predložio da ODKB kreira novu kolektivnu bezbednosnu strategiju do 2035. godine: 

"Uzimajući u obzir veliku transformaciju pretnji već sada bi bilo svrsishodno da porazmislimo o koncepciji nove strategije kolektivne bezbednosti organizacije za period do 2035. godine. Smatram da bi trebalo da radimo na predlozima koji se tiču buduće arhitekture bezbednosti evroazijskog kontinenta. To je najbitnije pitanje".

Spomenuo je da je do sada poginuo veliki broj ukrajinskih vojnika i da je uništen veliki broj ukrajinske vojne tehnike i dodao da će se u skorije vreme sresti sa predsednikom RF Vladimirom Putinom.

U Minsku se ovih dana održava sednica Komiteta sekretara saveta bezbednosti zemalja ODKB-a tokom koje će biti reči o izazovima i pretnjama po bezbednost organizacije. ODKB čini šest zemalja: Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Tadžikistan i Kirgiska Republika.

image