Svet

Mađarska i Grčka čvrsto uz Rusiju: Stop 11. paketu sankcija

Atina i Budimpešta traže isključenje pojedinih kompanija sa liste onih koje podržavaju napore Moskve da prevaziđe sankcije Zapada
Mađarska i Grčka čvrsto uz Rusiju: Stop 11. paketu sankcijawww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Grčka i Mađarska blokirale su na sastanku Komiteta stalnih predstavnika EU novi nacrt 11. paketa sankcija Rusiji, javlja belgijski TV kanal "RTBF". 

Navodi se da Atina i Budimpešta traže isključenje pojedinih kompanija sa liste onih koje podržavaju napore Rusije da prevaziđe sankcije Zapada.

Naime, list "Politiko" ranije je preneo da je Mađarska, dobila podršku Grčke u svom skepticizmu prema antiruskim sankcijama.

Ovo je, navodno, izazvalo i tenzije na sastanku ministara inostranih poslova EU, gde je nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok Mađarsku direktno kritikovala.

List navodi da ambasadori EU nisu uspeli da postignu dogovor o nacrtu 11. paketa sankcija Rusiji, kao i da planiraju da se vrate na raspravu o predlozima 14. juna.

Grčka se ranije našla "na tapetu" na sastanku ambasadora EU, izjavila su četvorica diplomata, dodajući da je Atina odbila iznete sugestije o zaobilaženju sankcija. 

"Grčka je ponovila da, ukoliko postoje konkretni dokazi o kršenju sankcija, na njih treba skrenuti pažnju dotičnim državama članicama, na tehničkom nivou, kako bi se to adekvatno istražilo i potom preduzele odgovarajuće mere", saopštio je jedan evropski diplomata navodeći da su na ukrajinskom spisku grčke kompanije optužene kao "međunarodni sponzori rata", iako ne krše restriktivne mere protiv Rusije.

Dodaje se da Atina želi da ukrajinske vlasti uklone jedan broj grčkih kompanija sa liste "sponzora rata" pre nego što odobre novi paket sankcija Rusiji.

image