Svet

Orban zabrinut: Sazvao Savet za odbranu zbog pojačanih borbi u Ukrajini

Bezbednost Mađarske je na prvom mestu, potrebno je da dođe do prekida vatre u Ukrajini, istakao i danas mađarski premijer
Orban zabrinut: Sazvao Savet za odbranu zbog pojačanih borbi u Ukrajiniwww.globallookpress.com © IMAGO/Szilard Vörös/EST&OST

Premijer Mađarske Viktor Orban jutros je održao sednicu Saveta za odbranu zbog eskalacije borbi na ukrajinskom frontu.

Orban je na Fejsbuku napisao da je u jutarnjim satima sazvao sednicu Saveta za odbranu "zbog intenziviranih borbi protekle noći u Ukrajini". Tom prilikom je istakao da je za Budimpeštu "bezbednost Mađarske na prvom mestu" i dodao da je sada "najbitnije da dođe do mira i prekida vatre".

Sednici su prisustvovali mađarski ministar odbrane, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Mađarske, ministar unutrašnjih poslova i niz drugih zvaničnika.

Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, dugonajavljivana ukrajinska ofanziva počela je pre nekoliko dana, čemu je ruska vojska pružila odlučan otpor. Ukrajinsko Ministarstvo odbrane priznalo je da su ofanzivne akcije već počele, rekavši da se radi o "odbrambenoj operaciji koja sadrži sve, uključujući i kontraofanzivne akcije". Ipak, bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko juče je za Si-En-En izjavio da će ofanziva početi ne tokom narednih dana već sati. 

Sudeći po objavi ruskog novinara i poslanika Dume grada Moskve Andreja Medvedeva, ofanziva je počela, a napadi se vrše od Belgorodske oblasti Rusije pa sve do Zaporoške oblasti, u kojoj se vode velike borbe. Situacija na granici sa pograničnom Belgorodskom oblašću je kritična - "protivnik se u tom pravcu aktivirao" i ponovo pokušava da zauzme neka mesta. "Od jutra su u toku velike bitke. Tamo je izuzetno teška situacija", napisao je Andrej Medvedev na Telegramu. 

image